Berenloop geniethalvemarathon op Terschelling

Zo´n dag met wind, nog meer wind, regen, een straaltje zon en regenbogen. Bealgje, beune, bikkelje in de vlakte en door de duinen. Zo´n dag. De halve marathon op Terschelling dag!

Met vriendinnen G en L ben ik afgereisd naar het Waddeneiland. We gaan de Berenloop halve marathon rennen! G en ik zijn vrij geroutineerde lopers, maar voor L is het de allereerste echte wedstrijd en dan ook nog gelijk een halve. Een jaar geleden gooide ze het roer om, sigaret uit en hardloopschoenen aan. En nu staat ze hier vol verwachting met ons gekkies aan de start!

Geniethalvemarathon

Maar niet alleen L is nerveus (al heeft dat mede te maken met haar vergeten sportbeha). Ook ik heb last van de zenuwen. Of beter gezegd: onzekerheden. Echt geblesseerd ben ik al jaren niet geweest, maar af en toe speelt mijn zwakke plek op, de rechterknie. En die voelde ik nou net bij de laatste lange duurloop die ik deed. In plaats van vertrouwen, gaf die loop me twijfels. Maar misschien zitten die twijfels wel meer in mijn hoofd dan in mijn lijf. Volgens Garmin ben ik namelijk belachelijk fit.

G laat zich de pis in elk geval niet lauw maken. Met haar nuchtere houding is zij onze rots in de Brandari- eehh branding. Wat gebeurt, dat gebeurt en je kan er nu toch niets meer aan doen. Ik heb dan ook algauw besloten de race vandaag los te laten en er samen met G een geniethalvemarathon van te maken. L gaat lekker op d’r eigen iets langzamer tempo lopen. En dan zien we elkaar weer bij de finish.

Koffie tje voor de start!

Poep en een scheet

Het startvak voor de halve marathonlopers is propvol. We passen er niet eens meer bij. Pas een minuut of 10 nadat de enorme scheepstoeter is afgegaan, kunnen wij via een dranghek het vak inkruipen en de mat passeren. Slingerend door West-Terschelling komen we bij de haven. We hebben windkracht 7 in de rug en ik heb – lekker positief – mijn zonnebril op de neus om een enkel straaltje op te vangen. Het gaat van een leien dakje. G en ik kletsen, lopen en genieten van alles om ons heen. In een poep en een scheet zijn we al op vier kilometer.

Met zoveel deelnemers, raak je weleens met iemand aan de praat. Zoals de stoere Friese Tsjerk (oké, ik weet niet of hij echt zo heet, dit verzin ik terwijl ik het type) uit St. Nyk.  Deze halve marathon was een kroegweddenschap, gisteravond waren ze trouwens ook tot sluit in de kroeg meisjes van de Kleintje Berenloop aan het versieren en hij rent met nog keiharde kuiten van de survival van vrijdag. De praatjes maken op G en mij geen indruk, wij gaan er vandoor.

Gedurende onze vlucht nog even een applausje voor de jarige dame van 50 die haar geboortedag viert met het lopen van ruim 21 kilometer. En dan rennen we Midsland in, waar we in de winkelstraat hartelijk worden onthaald door showkorps de Boom Boom Boys uut Grunn. Dit voelt goed! Trouwens, ook een boel kudo’s voor de aankleding alhier en op het hele eiland. Overal beren, vlaggetjes, spandoeken en versiering. Geweldig leuk!

Beren! Foto: Tjeerd de Jong

Doodse stilte

In plaats van bij Midsland aan Zee het strand op te gaan, – terug naar West -, gaat de route vandaag door de duinen. De harde wind heeft namelijk te veel water het strand op gewaaid. Vlak voordat we afdraaien, worden we getrakteerd op een prachtige regenboog die boven de strandopgang hangt. Het is een magisch gezicht. Maar een natuurverschijnsel dat alleen ontstaat in de combinatie van zon met regen. En die laatste voelen we met de harde wind tegen onze wangen aan klappen.

Zo wordt het bealgje in de duinen. Gelukkig had ik net een plakkerig gelletje achter de kiezen voor wat extra energie. Er hangt een doodse stilte om ons heen. De lopers zijn in volle focus. En ik besluit mijn geheime wapen erbij te pakken: Taylor Swift. Ja, ik ben een Swiftie en ik hou ervan. ‘Fearless’ door de duinen. Op naar het laatste stukje van dit avontuur, de Longway.

Met enige nonchalance op naar de Longway. Foto: Djurre vd Schaaf

Racen over de Longway

Waar ik 3 jaar geleden tijdens de marathon hier op mijn allerlaatste fysieke en mentale reserves teerde, voel ik nu dat ik nog de power en ook de drang heb om te versnellen. Ik moet en zal gewoon nog eventjes racen. Ik vraag G of ze mee wil – dankzij haar heb ik hier nog wat over – , maar zij blijft lopen in haar eigen tempo. Dus ga ik er in mijn eentje vandoor.

Ik zet de muziek nog een tandje hoger en zoef door het bos, allerlei mensen voorbij die het allang gehad hebben. Doordat ik de intensiteit opschroef, begin ik mijn knie nu toch te voelen. Het maakt me niet uit, want de afstand tot de eindstreep is te overzien en mentaal zit ik op een wolk. Als na een paar kilometer het dorp weer in zicht kom, word ik opgejut door de enthousiaste menigte en zet ik nog een versnelling in door de krappe straatjes van West-Terschelling.

Rode loper

En dan… het allerlaatste stukje, de rode loper naar de finish! Overal juichende mensen en herrie uit speakers. Met een grote glimlach ga ik over de streep. Het eerste wat er door mijn hoofd gaat: ‘Zo, ik ben er alweer’. Ik voel me fit en blij. Dit was echt 2 uur en 2 minuten genieten. Dan krijg ik een medaille om mijn nek en een poncho om mijn lijf tegen de kou. Twee minuten later komt G al binnen. En daarna ook L, die met gepaste emotie haar allereerste halve marathon heeft volbracht.

’s Avonds eten we de allerlekkerste tapas ooit. En dan begin het toch weer te kriebelen. Dit was een geniethalvemarathon, maar mijn PR staat op 1:51. Zou die halve marathon ook onder de 1:50 kunnen? Hoe zal ik dat varkentje eens wassen? To be continued…

Vernikkeld met een welverdiende medaille
Regenboog in West

Headerfotootje door Geert Jan Bosma die stond te juichen bij de finish!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s