Zondagochtend hardloopavonturen

Geen New York City Marathon, geen Two Oceans Run en geen trailrun in de Alpen. Is er dan echt niks meer te beleven met hardlopen nu we niet meer mogen reizen? Nou, ik heb vanochtend een werelds avontuur beleefd in Kropswolde, tien minuutjes rijden vanaf Stad.

Mijn vriendin en tevens beste-hardloop-buddy Gerda en ik hebben dus wat nieuws bedacht. We gaan het Noorden verkennen op onze hardloopschoenen. Gewoon om de geest en het lichaam weer eens een beetje te prikkelen. Een paar weken geleden stoven we over de Kale Duinen van Bakkeveen, en vanochtend heeft Gerda een route bedacht in ra-ta-taaa: Kropswolde, ten zuidoosten van Groningen.

We rijden er met de auto naartoe en ik ben nogal verwachtingsloos, want ja… iedereen heeft wel een bepaald beeld van Oost-Groningen en zo ook ik. Langs de doorgaande weg slaan we een fietspad in, dat ons in de Kropswolderbuitenpolder (whiihaa, dit rijmt) brengt. Ik ben eigenlijk gelijk gepakt door de schoonheid en sereniteit van het gebied. Wat is het hier mooi, en in de ijskou en zon ligt de natuur er magisch bij. Excusez-moi voor de vooroordelen.

wp-1611499733092.jpg
Broezn door de polder!
wp-1611499733157.jpg
Vogels kiek’n.

Na een kilometer of vier ligt de polder achter ons en zijn we het pad een beetje bjuster, dus moet Maps ons helpen. Met een bocht rennen we om het Zuidlaardermeer, waar nog wel een aantal optrekjes aan liggen die we best zouden willen bewonen. Als we een miljoen op de bankrekening hadden. Maar, sommige van die huizen zijn ook gewoon heel lelijk. Met een hoog hek, een rotonde op de oprijlaan en een absurd brede witte garagedeur in your face.

Aan de andere kant van de weg ligt gelukkig iets heel moois, namelijk geitjes!

wp-1611499733241.jpg

Deze landgeiten leiden ons een nieuw natuurgebied in, te weten Leinwijk. Terwijl we rennen over het ijzig gladde Wolfsbargerpad maken we vriendjes – want dat is wat hardlopers doen – met iemands mini kleine witte hondje dat ons maar blijft achtervolgen. De uitkijktoren skippen we, want we slaan af om het pad langs het kanaal te volgen.

Met de wind in de rug loopt het hier als een zonnetje en de leegte is hier beslist niet saai maar juist tekenend voor de schoonheid. Het doet me denken aan de route die ik vroeger fietste van huis naar de middelbare school.

wp-1611499733285.jpg
Pallets met gedichten over verre gezichten.

Het gaat bijna mis met de route als ik twijfel over het inslaan van een doodlopend pad, maar gelukkig is Gerda een betere navigeerder dan ik en zorgt ze ervoor dat we op de juiste weg blijven. Zo passeren we de voormalige aardappelmeelfabriek ‘De Toekomst’ , wat tegenwoordig een evenementenmarkt is. Het lijkt ons wel een beetje kneuterig maar leuk, want we zijn zelf inmiddels ook wel wat kneuteriger dan toen we nog tot half 5 ’s ochtends in de disco stonden.

wp-1611499733336.jpg
Proberen tegen de zon in te kijkings.

Dan volgt er een hele lang landweg die ons weer terug moet leiden naar Kropswolde. Man, zo is de wind toch best koud en guur. Gelukkig rennen we na twee kilometer de beschutting van Hoogezand binnen. Van de plaats zijn we niet gelijk echt onder de indruk, maar er loopt wel een leuk parkje doorheen met geitjes en een neppapegaai in een kooi.

En zo zijn we na 15 kilometer Рde ̩̩n hongerig (ik) en de ander met spierpijn in de bil (G) Рweer terug bij de auto. Wat een ontzettend leuke tocht en wat is er dichtbij huis eigenlijk nog veel te ontdekken. De volgende keer ben ik weer aan de beurt met het verzinnen van een plek om te gaan lopen, dus voor suggesties in het Noorden houd ik me aanbevolen!

Wat is de leukste plek dichtbij huis waar jij als laatst op avontuur bent geweest?

2 gedachtes over “Zondagochtend hardloopavonturen

  1. Ik heb onlangs een rondje geploeterd door de soesterduinen, maar da’s niet helemaal het noorden ;-). En natuurlijk loop ik altijd graag een rondje door de bossen rond de mookerheide, als ik op bezoek bij mijn ouders ben.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s