List en bedrog

Ik heb overspel gepleegd. Ik heb het geprobeerd tegen te houden, maar mijn verzet was zinloos. Alle charmes zijn in de strijd gegooid om mij te verleiden. En ik kon het niet langer weerstaan. Vanaf nu loop ik niet meer op Saucony, maar op New Balance.

Vol overtuiging fiets ik zaterdagochtend naar RunX, de hardloopwinkel van Groningen. In een plastic zak heb ik 2 paar oude Saucony’s zitten, en ik ben vastberaden dat daar zo een nieuw stel van hetzelfde merk voor in de plaats zal komen.

Ik laat de verkoper – laten we hem Wingmans noemen – mijn oude Saucony’s inspecteren. Daarna moet ik een voetscan doen op een plaat, die onder andere meet hoeveel millimeter mijn voetjes lang en breed zijn en waar de drukpunten liggen. Verder moet Wingmans allemaal privé-informatie van mij weten: hoeveel loop ik, wat is mijn gewicht, heb ik blessures, wat is mijn doel? Zorgvuldig stelt hij een profiel van mij samen.

Dan duikt Wingmans de berging in, potentiële partner nummer 1 wordt een stel blauwe Hoka’s. Ik trek ze aan en vind het meteen al ongemakkelijk. In het midden is de demping verhoogd, waardoor mijn voeten in een kromming komen te staan. Uit beleefdheid loop ik er een rondje op, maar dit afspraakje valt onder de noemer ‘speed date’. Na een minuut ben ik blij dat de bel gaat en ik nooit meer van me hoef te laten horen.

Wingmans heeft mijn profiel gelezen en komt terug uit het magazijn met de Saucony Ride 13, de opvolger van de schoen waar ik nu veel op train. Man, man, man, wat voelt dit vertrouwd. Ze zijn zacht en licht, maar bieden ook zeker voldoende demping voor de langere loopjes. De schoen heeft een stoer zwart, wit, grijs uiterlijk. Het enige gekke vind ik de veters, die rond zijn in plaats van plat.

Maar de koop is nog niet bezegeld. Deze Saucony’s hebben concurrentie van de New Balance 880 die – welverdomd – precies in hetzelfde kleurenpalet zijn uitgebracht. Zie ik dubbel??? Ik steek mijn voeten erin en trek de veters aan. De demping voelt iets anders dan bij de Saucony’s en ze zijn wat minder ‘puffy’. De schoen is steviger en meer rechttoe rechtaan qua buitenwerk. Verder zijn ze eigenlijk vrij vergelijkbaar, dus wat moet ik nou: never change a winning team, of ga ik voor het avontuur?

Wingmans stelt voor dat ik met beide schoenen over een drukplaat ga lopen om te kijken welke met name voor de langere afstanden beter uit de bus komt. De techniek liegt niet: de demping van de New Balance is steviger en ik zak er wat minder in weg dan in het kenmerkende zachte foam van Saucony. Die laatste blijkt dus vanochtend de zwakste schakel, en moet terug het magazijn in.

Wingmans zegt me toe dat hij ervan overtuigd is dat de New Balance en ik snel aan elkaar gaan wennen. Het is een goede schoen en de overstap van de Saucony’s is heus niet zo groot. Als ik na het afrekenen de winkel uitloop, waarschuw ik Wingmans dat ik wel terugkom als er psychische problemen ontstaan.

new balance froukje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s