5 misvattingen over Sportrusten

(Halve) marathongekkies opgelet: er staan weer wedstrijden open voor inschrijving! Zo ga ik deze week van start met m’n Sportrusten schema om begin november op Terschelling te kunnen schijnen tijdens de Berenloop. Maar ehh, Sportrusten is toch voor mensen die eigenlijk niet van lopen houden? Well well, bij deze wil ik ff wat misvattingen de wereld uit helpen.

 1. Het is voor mensen die geen tijd en zin hebben om te lopen
  Bij het marathonschema loop je maximaal 14km. En als je traint voor de halve, is de langste afstand 10km. Dus: wie dit schema volgt, heeft eigenlijk geen zin om te rennen.  Voor een goede voorbereiding, moet je echt meer kilometers maken.

  Nou, dat is dus niet waar. Ik ben een loper, ik hou van lopen, ik loop in weer en wind, ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Gemiddeld loop ik inderdaad minder kilometers dan bij een traditioneel schema, maar de totale weekomvang is alsnog rond de 40km.  En oh ja, de veters strik ik 4x per week! Lopen met aandacht (let op die hartslag en je ademhaling) gaat zeker niet vanzelf, dus ja zin moet je er wel in hebben.

 2. Lange duurlopen mogen niet
  ‘Ik ga niet lopen met Sportrusten, want ik hou te veel van m’n duurlopen’. Oké, volgens het schema loop je inderdaad niet verder dan 14km, maar dat betekent niet dat je nooit meer een langere duurloop mag doen. Het gaat er meer om dat je niet week op week 30’ers loopt, zonder aandacht voor goed herstel. Want dan ga je jezelf de vernieling in helpen.

  Heb jij dus zin om zondag een lekkere tour te maken, of ben je per ongeluk hopeloos verdwaald tijdens een loopje? No worries, als je daarna maar goed let op je herstel en niet gelijk weer begint met een zware training. Jezelf afpeigeren is niet nodig en niet slim.

 3. Het is alleen voor langzame lopers
  Bij Sportrusten train je op (halve) marathonhartslag en dat kan voor getrainde lopers op een uitdagend tempo zijn. Ook moet je elke week 1x intensief trainen en loop je eens in de zoveel weken een 10km zo hard mogelijk. Dit is niet voor poesjes.

  Het bewijs dat je hier sneller van wordt, ben ik zelf. Bij dezelfde hartslag ben ik steeds harder gaan lopen. Tempo’s kosten dus minder moeite. Zo heb ik met het schema PR’s gezet op de 5km (23:41), de 10km (48:33) én de halve marathon (1:51:41).

 4. Je krijgt er blessures van
  Joe, 14km trainen en dan een marathon lopen is de korte weg naar een blessure! Uuhhh think again. Wat denk je wat week na week lange duurlopen van 28km, 30km, 32km, 35km met je lichaam doen? En daarna gelijk weer een tempotraining erachteraan?

  Sportrusten gaat over de balans tussen trainen met focus en ontspanning (it’s in the name). Daarmee sta je goed voorbereid en uitgerust aan de start van je wedstrijd, dus je lichaam is prima in staat die klap op te vangen.

 5. Het wordt mentaal lastig
  Heb je ooit een marathon gelopen waarin het mentaal níet lastig werd na 35km? Zo’n fysieke inspanning is per definitie een mentale uitdaging, of je dat nou vooraf oefent of niet. Een wedstrijd gaat bovendien ook nooit precies hetzelfde als de repetitie. Hoe dan ook, voor de gemoedsrust is het prima om eens een lange duurloop te doen 😉 (zie punt 2).

Geniet van het trainen lieve lopers, en hopen dat de wedstrijden door kunnen gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s