Hardlopen en bloed geven

Hoewel ik er niet dagelijks bij stilsta, ben ik als hardloper eigenlijk ontzettend dankbaar voor mijn fitte lichaam en de prestaties die het kan leveren. Door Corona ben ik meer gaan nadenken over dat gezondheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarom heb ik onlangs besloten bloeddonor te worden. Want hoe mooi is het als je een beetje van je gezondheid kan delen met iemand anders? In deze blog lees je over mijn eerste ervaring met bloed geven in combinatie met hardlopen.

Twee weken geleden kreeg ik via de post een oproepkaart om te komen doneren. Daarbij kreeg ik een dringend sms’je: jouw bloedgroep is nodig, kom geven! Nadat ik mezelf even daarop de hele dag had volgestouwd met eten en véél drinken, besloot ik dat die avond mijn moment zou worden.

Voordat je aan de kabel wordt gelegd, moet je eerst een vragenlijst invullen en worden je bloeddruk en ijzergehalte gemeten. Beide keren perfect! Het derde compliment betrof mijn aderen, die er lekker prikbaar bij lagen. Bam, nog niks gepresteerd en de kudos zijn al binnen.

Dan word je met een bekertje water in de stoel gezet en kan het feest beginnen. Ik ben niet bang voor naalden en die zat er ook zomaar in. Met een stressballetje moest ik een beetje oefenen om de balans te vinden tussen knijpen en loslaten, zodat je bloed goed doorstroomt. Al met al was het klusje zo geklaard (< 10 min.)

Maar… toen de benodigde halve liter was afgetapt, werd ik ineens heel naar. Duizelig, misselijk, zweten. Ik trok helemaal wit weg.  Gelukkig word je goed in de gaten gehouden en geholpen door lieve medewerkers. Het ergste was na een minuut of 10 wel voorbij, maar al met al duurde het meer dan 25 minuten voordat ik veilig kon opstaan. Uiteraard heb ik nog wel even m’n roze koek geclaimd, voor ik het toneel verliet.

De volgende dag stond er een hardlooptraining op het programma, maar daar heb ik een grote streep door gezet. Het bloed doneren was echt even een aanslag op mijn lijf. Ik ben twee dagen zo slap als een vaatdoek geweest. Na het stofzuigen was ik al moe, en als ik iets uit de koelkast pakte en opstond was ik gelijk duizelig.

Na een dag of vier ben ik weer begonnen met hardlopen en dit viel me tegen. Na een rondje van 4-5km was ik af en m’n gemiddelde hartslag lag zo’n 5 slagen hoger dan normaal. Garmin strafte meteen en heeft mijn trainingsstatus nu als niet productief bestempeld. Wel balen, want ik trainde met gemak 4x per week en zat in de piek van mijn schema.

Toch heb ik geen zin om te gaan zitten sippen. Logisch dat het impact heeft, ik ben maar klein van stuk. Met een week of 2-3 zouden de meeste voorraden in m’n bloed weer aangevuld moeten zijn. Ik ga er vanuit dat ik dan de draad weer kan oppakken. En dat bloed geven gaat vast beter, naarmate ik het vaker doe. De volgende keer beter ook op een moment dat het buiten geen 30 graden is.

Dus, hoe combineert bloed geven met hardlopen? Reken er maar op dat het even een aanslag op je conditie gaat zijn. Maar dat betekent niet dat je het bijltje erbij neer moet gooien. Wat maakt een korte terugslag nou uit als je met bloed geven levens kan redden? Het mooie is dat veel lopers kerngezonde mensen zijn, die goed op hun lijf passen. Perfecte kandidaten voor de bloedbank! Dusss… wanneer schijf jij je in?!

2 gedachtes over “Hardlopen en bloed geven

  1. Hoi, goed bezig! Ik geef al een aantal jaren bloed, maar ben er een tijdje tussenuit geweest. Mijn ervaring met bloed geven is eigenlijk altijd heel goed, ook in combinatie met hardlopen. Er zijn zelfs momenten geweest waarbij ik bloed had gedoneerd, en een uurtje of 2 later al een fietstocht maakte van drie kwartier (tja, ik moet toch thuis komen…). Ik merk wel dat het mijn prestaties beïnvloedt hoor, loop die week een stuk slechter, dus zal ik ook niet een week voor een wedstrijd gaan doneren ofzo. Volgende keer even aangeven dat het de vorige keer niet goed ging, dan houden ze je extra in de gaten, als je dat wil natuurlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s