Hardlopen zonder doel, is dat doelloos?

Nu alle hardloopwedstrijden zijn afgeblazen, valt voor veel lopers hun doel weg. Je moment om te schijnen, om te oogsten na het zaaien, een medaille om te kussen als bekroning op je werk. Is het dan nu doelloos om te blijven lopen?

Het is dinsdag 7 april. De run streak zit erop en ik ben toe aan een nieuw schema. Het marathonschema van Sportrusten welteverstaan. Natuurlijk ga ik de komende tijd geen marathon rennen. Het enige doel is om vanochtend de 11km te lopen die op mijn geprinte a4’tje staat, dat ik aan de binnenkant van de kastdeur heb geplakt.

Om half 8 stap ik de deur uit. Het is mistig, ik zie geen zak en op straat lijkt het nog rustiger dan normaal. Ik druk op de startknop van m’n horloge. Blieeeep. Het ene been gaat voor het andere. Ik ren richting het Hoornsemeer, normaal één van mijn favoriete looproutes. Een plek die nooit verveelt. Door de mist is er vandaag echter weinig te beleven.

Het is nu lopen om het lopen. De totale weekomvang aan kilometers maakt niet meer uit. Evenals die sportieve selfie. Een strak sexy hardloopbroekje. Die snelle tijd. Sneller dan de rest. Een glimmend plak om je nek. Je plaats op de ranglijst. Eerste zijn. Beter zijn. Likes op de gram. Schitterende schoenen. Het respect van vrienden en familie. Het bleken allemaal randzaken, die vertroebelen waar lopen nu echt om gaat.

Om de zon in je gezicht, die je verblindt. Of eindeloos grijs aan de hemel. Frisse wind voelen. Kwetterende vogels om je oren. De seizoenen zien veranderen. Strijd met de elementen. Strijd met jezelf. Een onverwachte oplossing voor een probleem. Geen gejaag. Geen geen zin. Geen moeten maar mogen. Voor het eerst in de korte broek. De enige op de wereld. Lopen als een machine. Het lijf voelt als vanzelf. Lopen en leven.

Lieve lopers, ik wens jullie veel gelukkige en doelloze quarantaine kilometers toe in deze tijd. Stay safe!

Ohja: ik liep hier onbedoeld een PR op de 10. Niet voor getraind, maar gekomen door het doelloos rondlopen van de afgelopen weken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s