Een trainingsweek met Sportrusten

Sportrusten, de makkelijke weg naar een (halve) marathon? Think again. Lees verder voor een kijkje in mijn trainingweek op weg naar de Halve van Haren op 7 maart!

Wat is Sportrusten?

Nog even voor de newbees: met Sportrusten train je geen lange afstanden, maar loop je gericht op hartslag. Die hartslag bereken je op basis van je snelste 10km tijd en je omslagpunt. Bij de voorbereiding van de marathon loop je maximaal 14km. Bij de halve marathon is de langste trainingsafstand 10km. Je rent in totaal vier keer in de week.

Geloof in deze methode of doe het niet: Sportrusten werkt voor mij! En voor een heleboel andere lopers. Niet alleen heb ik er op m’n gemakje (nu ja, op de laatste 5km na) een marathon mee uitgelopen, ook heb ik er PR’s op de 5 en de 10km mee gecrasht en in barboze omstandigheden een minuut van mijn snelste tijd op de halve afgelopen.

Verder loop ik een rustig rondje tegenwoordig met een tempo van rond de 10km/uur en blessures heb ik al jaaaaren niet gehad. Bovendien is een trainingsloopje van 8km altijd wel in je dag te proppen, dus mijn sociale leven en andere hobby’s heb ik er nog niet voor hoeven laten.

Lekker easy

Tot zover dit betoog van een believer. Is ALLES aan Sportrusten dan een makkie? Nee, ik moet ook aan de bak. Ik train nu voor een halve marathon en dat is best pittig. Mijn halve marathonhartslag is ongeveer 158 en dat betekent tempo’s tegen de 12km/u aan. Dat is voor mij persoonlijk doorbuffelen. Niks geen langzame lange duurlopen die voelen alsof je ze eindeloos kan volhouden.

Hoe ziet een trainingsweek eruit?

Woensdag
Vandaag werk ik thuis en kan ik de dag heerlijk beginnen met een loopje van 6km. Ik ga voor een rondje om het Stadspark. Het is grijs, winderig en de paden zijn blubberig. Het modder staat me tot de enkels en ik bedenk me dat ik beter mijn trailschoenen had kunnen aantrekken. Niks meer aan te doen. Doorzetten met de wind vol in m’n kop. Ik besluit met een gemiddelde tempo van 5:09 en met een hartslag van 155.

Donderdag
Donderdag wil ik na m’n werk een rustig loopje gaan doen door het Noorderplantsoen. Maar… ik val in slaap op de bank. Oeps. Het was een drukke werkweek. Morgen nieuwe kansen.

Vrijdag
Er staat vandaag 8km op de planning. Als ik die 6 van gister erbij loop, kom ik op 14km. En laat het vandaag 14 februari zijn. Dit moet ik toch gewoon gaan doen? Bovendien brengt een langer rondje me weer op nieuwe plekken en dat is goed voor de afwisseling. Het is vandaag lekker droog en het waait ook niet hard, dus ik ga ervoor!

Eerst loop ik rustig 6km in. Mijn hartslag zit op 143 met een tempo van 10km/u. Daarna versnel ik en ren ik nog eens 8km op tempo. Ik loop door de Onlanden, langs mooie boerderijtjes Schelfhorst en terug naar Grunn via Eelderwolde. Aan het einde merk ik dat mijn benen moe en stijf zijn. Deze afstanden ben ik toch niet meer gewend. De rest van de dag moet ik bijkomen van de Valentijnsdate met m’n loopschoenen.

Zondag
Storm Dennis heeft me wakker gehouden vannacht. Ik ben moe en mijn benen voelen stijf. Moet ik echt 10km gaan lopen vandaag? Op tempo? Bluh. Ik trek de voordeur open: het regent keihard, het waait en de lucht is grijs. Ik gooi de deur weer dicht en check Buienradar. Er zit niet veel verbetering. Verstand op nul. Nait soezn.

Ik ga voor een route langs het kanaal. Op de heenweg duwen de windvlagen zo hard in mijn rug, dat mijn kleine beentjes het af en toe niet kunnen bijhouden en beginnen te zwabberen. Man oh man, ik heb vrees voor de terugweg.

Maar ik moet ook lachen. Wat een avontuur dit. Er is bijna geen hardloper op pad. Ik weeg nog geen 60 kilo en moet tegen windstoten van 75-100km/u opboksen. Bealgje noemen ze dat op z’n Fries: ploeteren. Het is zwaar, maar ook het mooiste van hardlopen. Spelen met de natuur. Onder alle omstandigheden.

Bij thuiskomst is aan de statistieken duidelijk te zien dat ik de heenweg wind mee had en terug wind tegen. Toch een mooi gemiddelde tempo van 5:15.

Zo zit de trainingsweek er weer op. Soms is het zwaar en soms valt het mee. Meestal ga ik verwachtingsloos de deur uit en loop ik de laatste kilometers met de hoogste tempo’s. Zo maakt Sportrusten me elke keer een beetje beter. En kan ik van het lopen blijven genieten.

Een gedachte over “Een trainingsweek met Sportrusten

  1. Geweldig weertje he zondag. Ik dacht precies hetzelfde die ochtend. Toch maar weer 100 min door weer en wind. Zeker Bealgje. Heerlijk. Dat komt nog meer op ons pad komende dagen. 😱
    Leuk zo’n inkijk in je loop dagboek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s