Goede moed

Gister liep ik de 14km trail van Run Forest Run in het Drents Friese Wold. Een super mooie aftrap van het nieuwe jaar! Hoe is het gegaan? En hoe staat het nu met lijf en leden? Verder: heb ik nog woeste hardloopplannen voor dit jaar? Lees het in deze blog!

In alle eerlijkheid twijfelde ik van de week of ik überhaupt wel zou komen opdagen bij deze race. Het is schijtweer, mijn rug is nog steeds niet 100% in orde en de trainingen zijn daardoor ook niet geweest wat ze zouden moeten zijn. Ik heb behoefte aan een korte break van het lopen. There I said it.

Easy pace

Vrijdagochtend – de dag voor de race – ga ik nog een stukje rennen door het Noorderplantsoen. Easy pace, zon op m’n neus: de wereld ligt er mooi bij. Toch maar lopen morgen dan, de 14km. Eric, een maatje van vroeger, gaat ook. We zijn beiden niet echt in topvorm en spreken af dat we wel samen kunnen lopen op een niet te gek tempo van 10km/u.

Als ik zaterdagochtend wakker word, heb ik er zin in. Het is fris, maar vrij helder en de zon doet haar best. Aangekomen in Appelscha prop ik in de kleedkamer nog een paar broodjes pindakaas en een halve banaan in m’n mond. Ik zit de tijd tot ik mag starten uit in de warme kantine. De andere traillopers zien er maar profi uit met hun windjacks en camelbacks. Ik waak ervoor niet te warm gekleed te gaan. Trailen zet mijn innerlijke CV hoog genoeg.

Duiken en springen

Rond elven gaat het los. Het eerste stuk van de route gaat door het bos. We lopen gezellig te kletsen, maar af en toe is het lastig om bij elkaar te blijven. De smalle paadjes maken het een uitdaging om lopers in te halen en op een stabiel tempo te blijven lopen. We moeten uitkijken voor boomwortels, duiken voor takken en springen over boomstammen. In dat avontuur zit voor mij de uitdaging en ook de lol van het trailen.

Mijn horloge piept de kilometers vrolijk af, tot we op nummer 6 bij een open stuk heide komen. Vorig jaar sloegen de wind en regen hier in mijn gezicht. De omstandigheden zijn nu een stuk prettiger, hoewel de bobbelige ondergrond niet heel geweldig loopt. Dan komen we bij het Canadameer, waar we linksaf slaan. Grote waterplassen maken het onmogelijk om droge voeten te houden, dan er maar dwars doorheen. Het is ook wel een beetje zwak om schoon over de finish te komen, toch?

Kale Duinen

Bij de verzorgingspost slobber ik een gelletje naar binnen. Op dit punt is de splitsing tussen de 24km- en de 14km-route. Stiekem ben ik blij dat ik niet dat hele end over de heide hoef te hobbelen. De Kale Duinen blijven ons echter niet bespaard. Man o man, ik geloof niet dat zand mijn sterke punt is. Het is lekker kapotgaan hier en mijn praatjes vallen een beetje stil.

RFR 2020 janke vd schaaf kale duinen
Running through the bald dunes

Vlak voor we het bos weer ingaan, knak ik nog mijn enkel over een boomstronk. Auwtsch. Dat is dus het risico hè. De schade valt gelukkig mee en ik cross lekker achter Eric aan het bos door. Dit zijn smalle, kronkelige paadjes met veel hoogteverschillen en af en toe een scherpe bocht. Het is ultiem, maar de laatste bult – met de Bosbergtoren on top – kom ik bijna niet meer op. Energiemanagement is key bij trailen, ik ben te veel kwijtgeraakt in de duinen. Dan lonkt de finish en zit de eerste race van 2020 erop! De eindtijd: 1:22.

What’s next?!

Veel last van spierpijn heb ik vandaag niet, dus volgens mij gaat het herstel voorspoedig. Dat geeft goede moed. Zo’n uitdaging smaakt weer naar meer. In maart loop ik de Halve van Haren. Daarna wil ik de afstanden op de trails wel weer eens uitbreiden. De zomer is mijn favoriete trainingsseizoen. Eens kijken wat er dan in het najaar in het verschiet ligt ;).

De mooie foto’s zijn van Djurre en Janke van der Schaaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s