PR op de Ameland Adventurerun!

Ameland is een geweldig hardloopeiland. Voor de derde keer deed ik dan ook mee aan de Adventurerun. Waar ik in het verleden de 5 en de 10km liep, schreef ik me nu in voor de halve marathon. Ik trainde met Sportrusten. Zou er een goede tijd in zitten?

Eerlijk is eerlijk: het trainen viel me de afgelopen weken niet mee. Eind november worden de dagen echt kouder, natter en donkerder. Stok achter de deur was de wedstrijd waarvoor ik me had ingeschreven. Daarom ging ik toch maar vier keer per week rennen. Een halve marathon loopt zichzelf immers niet.

Dit was ook een goede tweede poging om met de methode van Sportrusten die halve marathon te volbrengen.  In de zomer ging de race namelijk niet door. Met een hartslag van ongeveer 158 hsm en een tempo van tussen de 11-11,5km/u deed ik trainingen van maximaal 10 kilometer. Al met al ging dat best netjes en heb ik in 2 maanden in totaal maar 3 loopjes van m’n schema gemist. Zou er dan toch een PR in zitten?

De laatste dagen voor de Adventurerun werd deze woeste droom in twijfel gebracht. De weersvoorspellingen waren ronduit bagger en ik kwam erachter dat het parcours bestond uit zo’n 4,5km strand. Tel daarbij nog een aantal bospaden en een stuk door de duinen. Dat is toch wel echt iets anders dan een wegwedstrijd.

In mijn hoofd ontstond er een soort gevecht tussen de prestatiegerichte en de ‘Ik kom hier voor m’n lol’ Froukje. Dat maakte me vrij zenuwachtig vlak voor de start. Daar kwam bij: ik had dit keer GEEN pannenkoeken gegeten. Whut?

wp-1576614790605.jpg
Klein dapper en snel met een mueslibol: haar nieuwe wapen

Gelukkig bleken mueslibollen ook goed te werken voor de concentratie. Zodra ik de streep over was, voelde ik me relaxter. De eerste paar kilometer kwam ik bekenden tegen, met wie ik een praatje maakte. Daarna ging ik er vandoor, want de benen voelden goed.

Bij kilometer 3 gingen we het strand op met windkracht 7 vol in de rug. Wow my god, dit was heftig. Er ontstond een soort zandstuif, waarbij het leek alsof er mist vanuit de grond omhoog dampte. Een heel absurd beeld met die enorme sliert hardlopers. Het zand was gelukkig redelijk hard en ik kon een heel aardig tempo aanhouden van 11,5km/u.

Na een bizar steile strandopgang konden we even bijkomen in de duinen. Echter, algauw daalden we af, opnieuw het strand op. Ik herinner me dat mijn horloge maar bleef piepen: weer een kilometer. Op kilometer 8,5 gingen we de duinen in. Toen we halverwege de race waren, keerde de route om en kregen we de wind vol in de kop. Mijn tempo ging gelijk omlaag en de hartslag omhoog.

Ik dacht slim: ik ga in de luwte van een groepje lopen. Dat groepje liep me alleen te sloom. Dus ging ik er weer met een grote bocht omheen en liep ik alleen verder. Op 14 kilometer keek ik al uit naar het 17km punt, waar m’n vriendin Marjolein en haar fam. stonden aan te moedigen. Dit kan je echt even helpen op zware momenten.

Vanaf dat punt was het nog maar een klein stukje. We liepen door het dorpje Buren heen en daar kwam ik onverwachts een collega tegen die super hard stond te schreeuwen. Dat geeft moed! Het was nu echt aftellen met de kilometers. Ook al ben je dan kapot, je weet dat je er bijna bent. Dus: doorbroez’n naar de finish.

Froukje adventurerun 2019
Broozing my way to the finish

In Nes stoof ik met een goede eindsprint over de finish en verrek: ik klokte 1:56 op m’n Garmin. Had ik nu potverdikkie toch een PR gelopen? In de officiële uitslag bleek dit ook nog zo te zijn! Ook al heb ik maar een minuut van m’n snelste tijd afgelopen, een persoonlijk record is een persoonlijk record. En daarom ben ik MEGA trots op mezelf. Gewoon even met Sportrusten je PR crushen op zo’n parcours in deze omstandigheden.

Ik ben super nieuwsgierig naar de tijd die erin zit op een wegparcours en dat betekent snel inschrijven voor de volgende wedstrijd!

wp-1576614731627.jpg
Kapot en trots! ^^

3 gedachtes over “PR op de Ameland Adventurerun!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s