Opgeven

Normaal ben ik van het type doorzetten, never give up, volhouden en als dat niet lukt maar doordrijven. Daarom daag ik mezelf uit met een blog over waarom je soms moet (mag) opgeven. Ook op het gebied van sport.

Afzwaaien, de handdoek in de ring gooien, kappen, stoppen, laten zitten… Deze termen associeer je niet met een winnaar. Maar af en toe is opgeven nog moeilijker dan doorgaan. En kan het je – een medaille daargelaten – ook een boel opleveren. Wat dan?

Iets wat bij je past

Soms moet je zo hard pushen om iets te bereiken. Onderweg gaat er van alles mis en ondervind je alleen maar weerstand. Doodmoe maakt het je. In plaats van nog harder te forceren, mag je ook gewoon erkennen dat een bepaald doel niet bij je past. Het komt niet naar je toe, er zit geen flow in. Wanneer je het opgeeft, kan je je energie richten op iets wat wél voelt alsof het vanzelf gaat en blijkbaar een stuk beter bij jou als persoon past.

Deurtje dicht, deurtje open

Af en toe moet je opgeven. Geen halve marathon of PR op de tien. Blijf niet dralen, maar stop gewoon helemaal met het nastreven van je doel. Dan ontstaat er namelijk weer beweging en komt er ruimte voor iets nieuws. Waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere immers open. Het is cliché, maar opgeven geeft je de mogelijkheid om weer nieuwe doelen te stellen en daarbij te putten uit de ervaring die hebt opgedaan.

Creativiteit

Je hebt er de brui aan gegeven. Maar: wat nu? Als je ergens mee stopt, zal je moeten onderzoeken wat je dan wel zou willen doen. Daarmee doe je een beroep op je creativiteit. Proberen, proberen, proberen. Zonder opgeven geen vernieuwing. Zonder vernieuwing geen vooruitgang. Heel belangrijk dus, dat opgeven.

Waar heb jij voor het laatst de stekker uitgetrokken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s