Waarom de halve marathon de ultieme afstand is

Over zes weken staat er weer een halve marathon op het programma: de Ameland Adventurerun! Officieel pas mijn vierde halve marathon, maar het valt niet op twee handen te tellen hoe vaak ik deze afstand onofficieel al heb gelopen. Ik vind die 21,km zo ultiem. Waarom?

Weinig afzien, veel resultaat

Een halve marathon is voor mij een afstand waarop ik relatief weinig hoef af te zien. Dit in tegenstelling tot een 10km of de hele marathon. Bij een tien kilometerwedstrijd loop ik me doorgaans vanaf het begin al helemaal te pletter.  Het duurt immers maar kort. Dat je bij een marathon al het leven langzaam uit je lichaam voelt wegsijpelen, hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Bij een halve marathon is het anders. Je moet je krachten verdelen, dus hoeft niet extreem hard te gaan. En in tegenstelling tot de marathon, komt de finish alweer rap in zicht. Dan heb je ook écht wat volbracht. Bovendien zonder dat je tijden hoeft te herstellen zoals bij een hele marathon. Tegenwoordig heb ik niet eens meer spierpijn als ik een twintiger loop. Je kan je dus gerust voor meerdere wedstrijden per jaar opgeven.

Je moet ervoor werken

Iedereen die een beetje conditie heeft, kan vijf kilometer rennen. En met wat goede wil, loop je ook nog wel tien. Maar je zult toch echt wel aan de bak moeten als je een halve marathon wilt lopen. Ja, het is overzichtelijk. Maar ook intimiderend.

Ik vind het heerlijk om hard te werken voor een uitdagend doel. Om te merken dat je door je inspanningen steeds een beetje beter en sterker wordt. Dat hard werken wordt beloond. Ja, dat geeft zóveel meer voldoening dan wanneer het je komt aanwaaien. En in het verlengde daarvan: het is super goed voor je zelfvertrouwen om te ervaren dat je veel meer kunt dan je voor mogelijk hield.

Verbeter je leven

Een halve marathon is zo’n afstand waarop je echt beter gaat presteren als je niet alleen veel hardloopt, maar ook let op je voeding, slaap en het inperken van stress etc. Kortom: je verandert je hele levensstijl ten goede en dat ga je zien en merken!

Als ik serieus in training ben, let ik beter op wat ik eet. En weet ik dat het oké is om een feestje aan me voorbij te laten gaan. Het is niet zo erg als je merkt dat je niet alleen hoeft in te leveren, maar dat het je ook iets oplevert.

Leuker mens

Af en toe sporten is natuurlijk helemaal goed. Maar als je een halve marathon gaat lopen, zul je toch iets regelmatiger je veters moeten strikken. Sporten wordt onderdeel van je dagelijkse leven. Al dat hardlopen is ontzettend goed voor je humeur en daarom geloof ik dat je een leuker mens wordt van de halve marathon. YES YES YES! Daar doen we het toch voor?

3 gedachtes over “Waarom de halve marathon de ultieme afstand is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s