Lekker mindful

Ik heb graag muziek op als ik hardloop. Honderden euro’s heb ik geïnvesteerd in een (geniaal) sporthorloge met Spotify. Muziek inspireert, motiveert en trekt me er doorheen als het zwaar wordt. Maar dat is juist de reden waarom ik er nu mee ga kappen.  Of nou ja, inperken.

Ik deed laatst een langzame duurloop zonder muziek. Het begin was echt een strijd. Mijn brein springt van de hak op de tak en ik heb moeite me te focussen op het lopen en om gewoon te doen waarmee ik bezig ben.

Wat helpt is om me in plaats van naar binnen meer naar buiten te richten. Wat zie ik voor me, welke geluiden zijn er, wat voel ik? Ik dwing mezelf dit te doen. Bewust te worden van hetgeen dat om mij heen is. Langzaam kom ik uit m’n kop. Ik zie het groen van de bomen, de glinsterende zon op het water, voel een koel ochtendbriesje.

Ik ben echt lekker mindful aan het hardlopen. Mijn gedachten verdwijnen naar de achtergrond. De laatste kilometers worden zwaarder. Zijn we er bijna? Ik heb geen zin meer hoor. Had ik maar muziek om me erdoor heen te slepen. Maar ik moet het doen met me myself and I.

Muziek maakt hardlopen een stuk makkelijk voor mij. Maar beter worden doe ik juist door die doppen uit m’n oren te halen. Why?

Afleiding

Muziek leidt af. Dat kan positief zijn, maar ook negatief. Je hebt niet de aandacht erbij die je nodig hebt om te doen wat je kwam doen. Je hebt je ademhaling niet onder controle, bent niet bezig met je pasfrequentie, loopt ingezakt, bent je niet bewust van pijntjes. Dus: muziek uit, focus aan.

Lekker vervelen

Wanneer vervelen we ons nog? De hele dag lopen we te racen en productief te zijn. Is er dan eens een onbenut moment, betrap ik mezelf scrollend door nu.nl terwijl ik een wenkbrauw optrek om de laatste stuiptrekking van Boris Johnson of zie ik jaloersmakende vakantiekiekjes voorbij komen op de Instagram tijdlijn en bedenk ik me dat ik beter moet gaan sparen en een reisje boeken. Argh.

Doe gewoon een keer niks en verveel je. De momenten van verveling zijn juist nodig om de gedachten lekker te laten stromen. En als de geniale ideeën niet komen, om je dan maar gewoon te vervelen. Zoals vroegah. Zaaaaiii…

Accepteer de herrie in je hoofd

Als laatste. Ik merk bij mezelf dat ik graag ren met muziek als ik een drukke dag heb gehad met veel stof om over na te denken. Ik zet het volume van m’n oortjes nog een tikje hoger en de aaneenschakeling van gedachten is weg. Maar is dit nu lekker of is dit weglopen voor shit? De vraag stellen is hem beantwoorden. Laat die gedachtes gewoon toe en leer om ze ook weer te laten gaan.

Wat voor redenen kan jij bedenken om zonder muziek te lopen?

Een gedachte over “Lekker mindful

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s