Jankbek

Elke loper heeft weleens een jankbek in z’n hoofd. Een huilerig stemmetje dat je aanpraat dat je het niet kan, dat het nog zolang is, zoveel kilometer, dat je pijn hebt, dorst en dat je beter kan stoppen. Hardlopen is één, maar het mentale spelletje is twee.

Ik voer geen strijd bij de vroege vogel rondjes die ik afleg in het Stadspark. Ook een lange duurloop op constant tempo kan ik eeuwig volhouden. De trainingen waar ik de zenuwen van krijg, zijn die waarin ik voluit moet gaan of wanneer er intervallen op het programma staan.

Als ik de deur uitstap, is mijn hartslag al 130 en dan heb ik nog geen meter gerend. Nu moet het gebeuren. Presteren en creperen.

Ik deed laatst een piramide training. Ik zette te hoog in, had te weinig rust ingebouwd en het resultaat was dat ik er een zooitje van maakte. Na 2 blokken liep ik de beoogde tempo’s al niet meer. Ik ging te hard, te langzaam en was hartstikke dood op het einde.

Eigenlijk beschouwde ik het loopje als nutteloos en verloren. Maar een collega merkte op dat ik een ontzettend goede mentale training had gehad. Oh ja. Daar had ik nog niet eens bij stil gestaan. Ik word beter van afzien.

Presteren is niet alleen iets fysieks. Je lichaam af en toe een klap verkopen, is ook een mentale prestatie. Een oefening die je kan gebruiken in de 10-kilometerwedstrijd waarin je je record gaat slopen, tijdens die halve marathon met windkracht 8, gedurende het laatste heuveltje van je trail of vanaf het 35-kilometerpunt van de marathon.

En wanneer je dan die finish overkomt, heb je niet alleen je PR verpulverd maar vooral die jankbek in je hoofd om zeep geholpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s