Activity tracker: yay of nay?

Ben je een beetje bezig met een gezonde leefstijl? Grote kans dat er dan een hippe activity tracker om je pols prijkt. Yes, ik heb er ook één! En heb je d’r nou wat aan?

Een activity tracker houdt je activiteit gedurende de dag bij. Hij telt je stappen, checkt je beweging en meet je hartslag. Op basis daarvan, geeft hij ook een indicatie van het aantal calorieën dat je hebt verbruikt. Als je de activity tracker ’s nachts draagt, krijg je een beeld van je slaap: lag je diep in dromenland of ben je (onbewust) vaak wakker geweest?

Een activity tracker is nog net iets slimmer dan een simpel meetapparaat. Je kunt namelijk een beweegdoel instellen en tips krijgen om dat doel te behalen. Bijvoorbeeld: ga nog een uur wandelen. Of stofzuig het huis! Voor de meeste horloges geldt ook dat je een waarschuwing krijgt wanneer je te lang op je bips zit. Dat houdt ‘ie bij en die punten wil je natuurlijk NIET sparen.

Een activity tracker kan je dus motiveren om meer te bewegen. De meeste kunnen ook je rondje hardlopen of fietsen bijhouden en zijn waterproof. Met de 24/7 hartslagmeting krijg je een indicatie of je lekker relaxed bent, je juist zit op te fokken of dat er misschien wel een griepje op de loer ligt. Een boel opties dus, en het ziet er natuurlijk hip en bewust uit aan je pols ;).

IMG_20190208_132604104.jpg

Wat voor activity tracker heb ik?

Sinds een paar weken heb ik een Polar A370, die ongeveer alles kan wat ik hierboven staat. Hiervoor droeg ik vaak mijn sporthorloge – de Polar M400 -, maar die heeft geen hartslagmeting via de pols. Bovendien is ‘ie roze (staat niet overal bij) en best groot, dus vond ik hem niet meer zo handig voor alledaags gebruik.

De Polar A370 is een stukje subtieler, heeft een touch screen en kleurenscherm dat je naar eigen smaak kunt vormgeven. Zo kan je de kleuren van je klokje afstemmen op je outift, me like! Je kunt ‘m koppelen aan je smartphone en notificaties ontvangen. Maar ik hoef niet steeds gestoord (ha ha) te worden, dus dat heb ik uitgezet.

Deze activity tracker kan ik samen met mijn Polar sporthorloge gebruiken en beide apparaten koppelen aan de app. Super handig, dan heb je alles in één overzicht!

Waarom een activity tracker?

Sinds ik m’n sporthorloge niet meer dagelijks droeg, merkte ik dat ik minder ging bewegen tussen m’n trainingssessies door. Deze activity tracker begint te miepen als ik te veel zit, dus als je een gek at random de trap op en neer ziet hollen dan ben ik dat. En ik sla alle bakjes koffie die collega’s voor me willen halen af, want: ‘Ik loop zelf wel even’. Ja ja, dat kan alleen een sporter zijn.

Yay of nay?

Ik zou een activity tracker zeker aanraden om je te motiveren om meer te bewegen gedurende de dag. De strategie van straffen en belonen werkt ook prima bij volwassenen. En ach, een beetje aandacht voor het fancy apparaat aan je pols streelt je ego.

Voor het sporten grijp ik liever terug op mijn Polar M400, aangezien die meer functies heeft en uitgebreidere feedback geeft op mijn training. De slaapmeter van de activity tracker gebruik ik ook niet, omdat ik het niet prettig vind om hem ’s nachts te dragen. Ik werd er bovendien gestrest van, want ik ben niet zo’n goede doorslaper. Normaal dommel ik wel weer in, maar nou dacht ik: ‘Shit, dit meet ‘ie allemaal en nou krijg ik een slechte score…’.

Ja, dat is ook wel weer zo. Activity trackers geven slechts cijfertjes weer en daar moet je zelf waarde aan geven. Het moet je helpen en geen stress geven of een ongezonde obsessie aanwakkeren. Punt uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s