Recensie: Annemerel de Jongh – Trainen als een topatleet

Joehoe, wie kent Annemerel niet? Sinds jaar en dag blogt ze over alles wat ‘r bezighoudt in het leven, maar bovenal: hardlopen! Als recreant schopte ze het best ver en weet ze veel rennende meiden te inspireren. Maar wat gebeurt er als je écht gaat trainen, eten en leven als een topsporter? Daarover schreef ze het boek ‘Trainen als een topatleet’.

Annemerel neemt je mee in haar 16-weken project naar de Berlijn marathon. Van week tot week vertelt ze vanuit haar persoonlijke beleving over haar trainingen, wat er goed ging en wat ze heeft geleerd. Tussendoor lees je dagboekfragmentjes en informatieve stukken over bijvoorbeeld het doen van versnellingen, het verhogen van je pasfrequentie, het infectieprotocol, hormonen & topsport en het moeten maken van keuzes wanneer je leeft als topsporter.

Die stukjes schrijft ze niet altijd zelf. Je leest namelijk ook tips en feedback van het team van pro’s dat Annemerel om zich heen heeft verzameld, te weten een sportarts, voedingsdeskundige, psycholoog, fysio en natuurlijk een trainer. En je ziet de appjes die ze uitwisselt met niemand minder dan Susan Krumins, die haar regelmatig een hart onder de riem steekt.

Tezamen begeleiden deze toppers Annemerel naar haar ultieme SMART geformuleerde doel: Op 16 september wil ik onder de 3:13 lopen tijdens de marathon van Berlijn.

Ik ga er alles aan doen om op 16 september een persoonlijke toptijd te lopen tijdens de marathon van Berlijn. De marathon wordt mijn olympische race. Ik heb slechts één kans […]. Op 16 september moet het gewoon gebeuren.

Als je Annemerel volgt op de socials, weet je inmiddels dat het boek niet één maar twee laatste hoofdstukken heeft. Jep, juist op het moment dat je dacht ‘Dit loop allemaal wel héél voorspoedig’, slaat het noodlot toe en raakt ze geblesseerd. De marathon van Berlijn gaat aan Annemerels neus voorbij en pas drie maanden later dan gepland kan ze haar project voltooien.

Wat een nachtmerrie. Wekenlang ongelooflijk hard werken, wel tussen de 10 en 20 uur per week trainen, PR’s verpulveren, tegelijkertijd dealen met een heleboel onzekerheden, de stress om een goed boek te neer te zetten, je sociale leven on hold zetten. En je droom dan in rook zien opgaan…

img_20190127_120616396
‘Oh no’ face

Ik weet niet wat ik had gedaan als mij dit was overkomen. Op de overloop van m’n ouders een maand lopen grienen, denk ik. Maar Annemerel verdient hier als eerste echt een reuzecompliment voor haar vermogen om de knop om te zetten. In de Malaga Marathon vindt ze een nieuw doel; ze herziet haar plan en gaat ervoor. Respect.

Minder bewondering heb ik voor het feit dat Annemerel tijdens haar trainingen vaak harder rent en zwaarder traint dan haar coach voorschrijft. Ook al voelt het goed: het is uiteindelijk volgens mij vragen om problemen. En die kreeg ze.

Dat ik uiteindelijk een stuk sneller liep dan me was opgedragen hoef ik jullie vast niet te vertellen, dat is een beetje de rode draad van dit boek. Ik liep zelfs een vierhonderdje in 1 minuut en 21 seconden; vijftien seconden sneller dan de 1.36 waarin ik hem eigenlijk zou moeten lopen.

Tsja. Zoals ze zelf zegt: topsport is vaak balanceren op een hele fijne lijn. Wie geen risico neemt, kan ook niet winnen. Toch vind ik dat ze iets te vaak het verkeerde voorbeeld geeft. En dat rijmt niet met haar ambitie om andere lopers te inspireren.

Wat is nog meer gek? Dat ze een liefdesrelatie krijgt met haar trainer! Misschien verklaart dit waarom ze zo enthousiast en succesvol door het project stoomt. Maar, ze geeft aan dat ze zich ‘[…] enorm zorgen maakte over wat mensen van mijn relatie zouden vinden‘. En dan denk ik ook: schijt, mens als jullie gelukkig zijn! Annemerels vriend Arthur heeft – als trainer – een behoorlijk prominente plek in het boek, maar echt storend is het niet. Ik zou zeggen: wees niet zuur en gun ieder z’n geluk.

Ook al eindigt het verhaal anders dan verwacht: het ging niet om het resultaat (ze loopt uiteindelijk wél een dik PR ;)) maar vooral om het proces. En in de weg er naartoe is het knap hoeveel progressie Annemerel maakt. Ze heeft megahard getraind, heel veel kilometers gemaakt en haar levensstijl aangepast. Het kost veel discipline en doorzettingsvermogen en daarvoor niets dan lof. Dit project heeft Annemerel van een recreant veranderd in een serieuze hardloper.

Helpt haar boek nou ook echt om van de gemiddelde mooiweerloper een topatleet te maken? Moet je het lezen? Als je van Annemerels blogs houdt, zeg ik: ja! Het leest net zo lekker weg. Als je een kijkje achter de schermen wilt in het leven van iemand die leeft voor de sport, zeg ik ook ja. Het geeft een eerlijke indruk van alle ups & downs. Als je echt een betere hardloper wilt worden? Mwoah…

Natuurlijk deelt Annemerel tips en truucs en kun je leren van haar ervaringen, maar af en toe is het boek best technisch en raak ik de draad kwijt met alle getallen van de tijden en afstanden die ze loopt. En echt vernieuwende inzichten heb ik niet gekregen. Zoals ik al zei, traint ze ook niet altijd verstandig. Je kunt niet één op één overnemen wat Annemerel doet, en het voedingsschema dat achterin het boek staat, is ook echt op de persoon afgestemd.

In haar voorwoord zegt ze:
Als ik in de afgelopen anderhalf jaar één ding geleerd heb, is het dat er niet ‘één topsporter’ bestaat. Iedere atleet benadert zijn sport op zijn eigen manier. Er is geen universeel trainingsschema, dieet of levenswijze die de weg naar goud plaveit.

Gebruik het boek dan ook vooral niet als handboek om een topatleet te worden. Lees het als een persoonlijk verhaal of gebruik het (of juist niet) als bron van inspiratie.

img_20190127_114829324
Ik leende het boek bij de bibliotheek :’D

Heb jij Trainen als een topatleet ook gelezen? Wat vond je ervan?

3 gedachtes over “Recensie: Annemerel de Jongh – Trainen als een topatleet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s