De trailsmaak te pakken

De eerste race van 2019 is gelopen, namelijk een 24km trail van Run Forest Run in het Drents Friese Wold. Miezerregen, bospad, heuvels, boomstronken, waterplassen, heide, zand, klimmen, klunen… Ultiem trailen: zwaar, maar fantastisch! Ik geloof dat ik de smaak te pakken heb!

Een hele gedegen voorbereiding is er niet aan deze race vooraf gegaan. Ik zweef nog een beetje voort op mijn marathonconditie. Ik ren wel trouw 3x in de week en ik interval ook. Ik heb alleen niet veel lange afstanden gelopen. Maar ik denk dat mijn basis goed genoeg is voor deze trail.

Toch word ik ’s ochtends een beetje zenuwachtig wakker. 24 kilometer is best een heel end, sowieso denk ik er wel 2,5 uur over te doen. Zo lang heb ik in mijn leven misschien drie keer eerder gerend? Er wordt ook nog eens regen voorspeld en ik heb geen idee wat ik precies van de route moet verwachten. Waarom ga ik dit doen?

Gelukkig kom ik dit keer ruim op tijd aan bij de start en kan ik me nog even rustig voorbereiden. Voor mij betekent dat: EEN HELEBOEL ETEN! Broodje pindakaas, pannenkoeken, banaantje. In de voetbalkantine zit ik lekker m’n ding te doen, als Bettie binnenkomt. Met haar rende ik de halve marathon van Sneek. En dan is Anja er ook, de zus van één van m’n beste vriendinnetjes. We besluiten gezellig samen te gaan lopen.

img-20190112-wa0007.jpg
Ready to rumble! (ik weet niet wat die mensen op de achtergrond aan het doen zijn)

Bij de start staat Marije, die ons komt aanmoedigen. Super leuk! Hebben we wel nodig, want het is een grijs en miezerig weertje. Nog voordat we zijn vertrokken ben ik al zo’n beetje doorweekt. Na de start gaan we snel het bos in, waar we een beetje beschut lopen. We kronkelen over de paadjes, het bospad loopt lekker zacht. Af en toe springen we over een boomstronk of moeten we duiken voor een tak.

Na een dikke 5km komen we het bos uit en gaan we via een gladde vlonder door de heide. Meteen slaan de wind en regen in m’n gezicht. Geen idee waarom ik vanochtend mascara op heb gedaan, volgens mij zie ik eruit als een panda. En een regenjasje was ook handig geweest… Maar ach, wat maakt het uit. De route en de gemoedelijkheid maken veel goed.

Want yeah, het is knap mooi lopen in het Drents Friese Wold! Het Canadameer ligt er prachtig bij en de sliert hardlopers in felgekleurde kleding eromheen maken het plaatje af. Dit vind ik altijd zo’n magisch beeld bij hardloopwedstrijden!

rfr 9 tinus knegt
Om het Canadameer heen. Foto door Tinus Knegt

Dan komen we al bij de eerste verzorgingspost op 7,5km. Lieve vrijwilligers hebben een hele uitstalling eten en drinken gemaakt: suikerbrood, nootjes, chippies, blokjes melkchocola, fruit, dropjes, water, sportdrank, cola. Het is er bovendien beregezellig, een soort bruine kroeg in de natuur alleen zonder alcoholvergunning. Ik vind het reuzeleuk, maar van Anja moeten we weer door ;).

rfr 10 tinus knegt
Tijd voor een pitstop! Foto door Tinus Knegt

Er volgt een afwisselend parcours met (gladde) heide, stukjes bos en meer open stukken veld. We haken aan bij een ploegje toppers die een Ultramarathon in Zuid-Afrika gaan doen, en met wie we ervaringen over de Mar-athon van Sneek en die van Rotterdam kunnen uitwisselen. Die laatste moet op de bucket list!

En dan op 12,5 km doemt Marije ineens langs het parcours op uit de mistige regen. Ze staat er al een poosje te wachten, super leuk dus we maken even een praatje over hoe het gaat. Anja en ik slurpen ondertussen een gelletje op en geven aan dat we er waarschijnlijk nog wel ruim uur over doen. Dan rennen we snel door, want het wordt koud als je stilstaat!

IMG-20190112-WA0005.jpg
Fotootje van Marije

We doorkruisen het heidegebied met zicht op de uitkijktoren bij Aekingerzand. Het tempo is lekker, we lopen ongeveer 10,5 km/uur.

rfr 12 tinus knegt
Door de heide. Fotocredits: Tinus Knegt.

Dan moet het pittigste gedeelte nog komen, namelijk de Kale Duinen! We gaan duintje op en duintje af, ik zeg: play time! Superlekker om naar beneden te stuiven als je net een hoge duintop hebt verslagen.

rfr 4 janke van der schaaf
Mooi uitzicht op renners in de Kale Duinen. Foto van Janke vd Schaaf
rfr 1 tinus knegt
IK KAN VLIEGEN! Foto: Tinus Knegt
rfr 5 janke van der schaaf
Dit was leuk! Foto: Janke vd Schaaf
rfr 7 janke van der schaaf
Dit was een stukje zwaarder… Foto: Janke vd Schaaf

Ja ja, ik begin wel een beetje moe te worden van het speelkwartier. En de kilometers af te tellen. We gaan weer terug het bos in.

rfr 11 tinus knegt
Terug het bos in voor de laatste kilometers. Foto van Tinus Knegt

Ik neem nog een gelletje voor wat extra energie en het laatste stuk terug door het bos pakt Anja de lead. Op de automatische piloot ren ik achter haar aan over smalle paadjes met scherpe bochten. We zijn alleen maar aan het stijgen en dalen en ik word zowaar duizelig van het geslinger.

De organisatie heeft ons niet gespaard, want vlak voor de finish moeten we het hoogste punt van het Friese vasteland nog beklimmen, – ja heus – : een 20 meter hoge stuifduin met daarop de Bosbergtoren. De afdaling gaat rapper en dan racen we met z’n tweeën over de finish. Een mega voldaan gevoel resteert, want ja met ruim 24km trailen heb je echt wat volbracht. Ik zeg: op naar de volgende trail!

rfr 15 door john veenstra
Foto van John Veenstra

Bedankt Run Forest Run voor de knappe organisatie van deze heule mooie trail! En thanks aan alle fotografen voor de toffe foto’s! De header foto is trouwens van Tinus Knegt.

Dan nog even dit. Waarom is trailen nou zo tof? Allereerst omdat ik echt hou van lopen in de natuur. Het is ook niet zo massaal als de grote, bekende wedstrijden. Verder is de sfeer erg relaxed en is iedereen niet zo opgefokt prestatiegericht. Het is gewoon gemoedelijk genieten. Dat betekent niet dat je er niet voor hoeft te werken, want 24km rennen op onverharde ondergrond is zeker zwaar. Maar op het einde voel je je sterk als een beer ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s