Let’s hit the trails!

Yeah, over een kleine 2 weken ga ik meedoen aan de Sint Thomas Trailrun in Fryslân. 20 kilometer struinen door de bossen, modderige akkers, weilanden met lang gras en wie weet zelfs wel sneeuw! ZO VEEL ZIN IN! Check in deze blog hoe je dat trailrunnen aanpakt!

Ik snak ernaar om even iets heel anders te doen dan prestatiegericht lopen over de weg. Het is fijn om een doel te hebben, dat niet in het teken staat van een zo lang mogelijke afstand lopen of een snelle tijd neerzetten. Het gaat om de beleving!

Maarrr, dat betekent natuurlijk niet dat je ter voorbereiding lekker op je luie kont gaat zitten. Hoe maak je je klaar voor een trailrun?

Wat is trailrunning?

Bij trailrunning loop je hard over paadjes in de natuur: het bos, de hei, de duinen of noem maar op. Je stapt van de verharde wegen en gaat het avontuur tegemoet! Een paar kenmerken van trailrunning en trailruns zijn:

 • De uitdaging! Trailen is niet voor hardlopers die bang zijn voor een beetje modder, schrikken van een boomstronk, heuveltraining de hel vinden of met een grote boog om een waterplas heen drentelen. Nature’s your playground ;).
 • Trailruns gaan vaak over langere afstanden, het begint meestal bij een kilometer of 10 en je hebt wel trails van meer dan 60km! De afstanden kunnen trouwens wel een beetje random zijn, 10km en een beetje, 20km, 34 km etc.
 • Het parcours is meestal één enkele ronde, dus niet meerdere dezelfde rondjes.
 • Tijd is niet echt belangrijk, trailrunning gaat om de beleving. Klinkt relaxt, maar vergis je niet: trailen is een stuk zwaarder dan rennen over de weg.
 • Trailruns zijn doorgaans wat kleinschaliger dan gewone hardloopwedstrijden. Op de kleine paadjes er is er namelijk minder ruimte voor veel renners. En zo wordt de natuur minder belast.
 • De herfst en winter zijn de perfecte seizoenen om te gaan trailrunnen. Door het weer liggen de trails er telkens anders bij. De paden vragen veel van je coördinatie, balans, spierkracht en conditie. Zo kun je goed werken aan je techniek om jezelf klaar te stomen voor een mooie prestatie in het voorjaar!

Welke gear & gadgets heb je nodig?

Kleding:
In principe kun je met je gewone hardloopkleding uit de voeten als je gaat trailen. Een aandachtspunt is wel: trek niet te veel aan. Mijn ervaring tot nu toe is dat je het van al die technische paadjes en stijgingen en dalingen WARM krijgt. Handig is wel kleding met veel vakjes, zodat je wat te eten/drinken kan meenemen voor de langere afstanden.

Schoenen:
Als het niet te nat is en de (bos)paden zijn stevig, kan je je redden op gewone hardloopschoenen. Maar met echte trail hardloopschoenen ben je toch een stuk beter voorbereid op alle (weers)omstandigheden. Zo zijn mijn Saucony Freedom Iso’s al veel te glad voor een paar herfstbladeren. Daarmee heb ik geen goeie grip. En bij een drup regen sop ik al in die schoen. Deze dingen zijn gemaakt om zomers te racen op asfalt, niet om op te trailen!

Wat is dan wel een goede schoen? Dat hangt een beetje van het terrein af: bos, zand, rotsen vragen andere typen trailschoenen. In elk geval hebben trailschoenen bij de neus meer bescherming en zijn ook achter in de hiel steviger. Verder herken je ze natuurlijk aan het speciale, grove profiel met noppen waarmee je meer grip hebt op oneffen terrein. Ten slotte kan je kiezen of je schoenen met Goretex wil, dit maakt ze waterdicht.

Mijn trailschoenen:
Een bekend merk trailschoenen is Salomon. Ik heb zelf pas de Salomon Speedcross Vario 2 gekocht. Hiermee kun je onverharde paden goed combineren met de weg, want wie in de stad woont moet soms ook weleens over de stoep lopen alvorens je in het bos bent ;).

IMG_20181212_091601730.jpg
Hier zit sowieso nog te weinig modder op

Een kenmerk van deze schoen is dat hij vrij smal is en strak zit bij de hiel, maar ik heb geen brede voeten dus dat past goed. De schoen is verder stevig, heeft voldoende demping en comfort en is toch licht. Hij heeft gewone strikveters en geen treksysteem. Ik vind dat prettig, want met het extra vetergaatje kan ik ze goed strak ombinden. Dan slipt de hiel er niet uit en krijg je geen steentjes in je schoen.

Ik heb schoenen zonder Goretex gekozen, want mocht er wel water inlopen bij een sloot of plas dan gaat het er via de gaatjes weer uit. Anders blijf je soppen. En mijn ervaring tot nu toe is dat de schoen alsnog redelijk waterdicht is, door speciale mesh in het bovenwerk en er zit kunststof langs de rand van de schoen dus er loopt niet zo iets in.

Tot nu toe ben ik erg tevreden over deze schoen en zijn eigenschappen! En hij was ook niet mega duur, rond de € 100 euro. Mijn gewone Saucony’s waren een stuk duurder… Tips over de aanschaf van trailschoenen vind je o.a. hier (bv. tips over de maat, hoeveel demping je moet hebben en hoe hard de noppen moeten zijn). Een review van de Salomons die ik heb hier.

Gadgets
Als je gaat trailen, ga je op avontuur! Meestal ben je wel iets langere tijd onderweg. Het is dan handig iets te eten en te drinken mee te nemen. Dat kan bijvoorbeeld in een heuptasje/flipbelt of je kunt een speciaal rugzakje kopen: een camelbak. Bij trailruns schijnt het zo te zijn dat je bij verzorgingsposten je eigen beker of flesje moet meenemen, dus wees daarop voorbereid.

Hoe kan je het beste trainen?

Nou lijkt uit al het bovenstaande alsof ik een doorgewinterde trailer ben… Eerlijk gezegd heb ik pas 1x eerder een trailrun gedaan (Duinentrail Schoorl) en 1x een clinic van Bever. Ik ben dus vooral goed in Googlen naar informatie over trailrunnen.

Desondanks heb ik wel wat ervaring met offroad lopen, want ik heb veel wedstrijden gedaan die over onverharde paden gaan. Zoals: Adventure Run Ameland, Groen 4 mijl van Groningen, Monnikenloop Schiermonnikoog, een veldloop en natuurlijk ging ook de Berenloop Marathon voor een groot deel over schelpenpaadjes, bospad en het strand. Dus ik vind dat ik er toch iets van mag zeggen:

 • Train onverhard: duh! Zoek een bos, park, natuurgebied of de hei op bij jou in de buurt en ga. Wees wel een beetje voorzichtig met oefenen in het begin, want je wil niet gelijk met je neus op een boomstronk eindigen.
 • Neem heuvels mee in je training of oefen met dijken, trappen of bruggen/viaducten. Als je klimt neem je kleine, korte pasjes.  Bij het dalen, mag de pas langer zijn en – als je durft – mag je je jezelf laten gaan. Als het heel stijl is, kan je best zigzaggend afdalen.
 • Loop niet lui, maar til je voeten echt op. Anders heb je kans dat je over een tak, uitstekende steen of whatever struikelt.
 • Kijk vooruit en anticipeer op obstakels die eraan komen. Is sowieso altijd handig met hardlopen trouwens, vooruitkijken. Toch zal het je verbazen hoeveel mensen naar de grond direct onder zich zitten te staren.
 • Verdeel je energie: ga niet direct als een gek van start, want je weet niet wat je op de route nog te wachten staat. Even wandelen mag tussendoor trouwens ook prima.
 • Doe krachttraining en loopscholing om je lichaam sterker te maken voor wat het tijdens trailrunnen krijgt te verduren (springen, klappen, scheeflopen, verzwikkingen).

Ik woon in de stad en niet echt dicht in de buurt van een bos. Toch lukt het me met trainingen in het Stadspark en het Noorderplantsoen om me voor te bereiden.  Er zijn veel onverharde paadjes, heuvels en trappen. En met regenachtig weer wordt vooral het Stadspark lekker blubsig.

Een kleine impressie van de mogelijkheden van het Noorderplantsoen:

IMG_20181212_092047208.jpg
Trappetje op
IMG_20181212_092006541.jpg
En heuveltje af!
IMG_20181212_091801645.jpg
Lekker klimmetje
IMG_20181212_092147440.jpg
En spannend trappetje weer omlaag

Goed, nog een kleine 2 weken trainen en dan ga ik ervoor! Ik heb gehoord dat bier bij de finish ook een traditie is, dus dat spreekt me in elk geval aan.

Lijkt het jou wat, trailrunnen?

Bronnen:
https://www.prorun.nl/
https://www.trail-running.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s