Daar was het zwarte gat

En dan heb je je eerste marathon gerend. Voor veel hardlopers het ultieme doel. Op de euforie kun je een paar dagen vooruit. Na een week trek je de schoenen weer aan, eens kijken hoe het ervoor staat. En dan, wat ga je dan doen? Ik ben bang dat ik in een zwart gat zit.

Ik heb hier dus echt helemaal niet goed over nagedacht toen ik trainde voor de marathon. Natuurlijk hoor je wel van een zwart gat, maar eigenlijk dacht ik niet verder dan 4 november. En ik heb altijd wel een nieuw doel gevonden, dan zou dat nu toch ook wel weer zo zijn?

Kluts kwijt

Maar ik ben de kluts kwijt. Mijn leven staat niet meer in het teken van gedisciplineerd trainen, eten en rust. Doordeweeks hoef ik na m’n werk opeens niets meer en ook vrijdag- en zondagochtend heb ik geen duidelijk plan.

Dan zit ik ook nog half in de ontkenning dat het klaar is. Het marathonschema hangt nog op de kast en ik durf het er niet af te scheuren. Dan is namelijk het echt, echt, écht gedaan. Te confronterend dat ik er nog geen nieuw plan op kan plakken. Voor een nieuw doel lukt het me op dit moment niet om mezelf oprecht te enthousiasmeren.

Waarom?

Nog een marathon lopen? Zo stralend als die eerste wordt het natuurlijk nooit weer. Tijd op de tien verbeteren dan, funloopjes gaan doen, een andere hobby zoeken? Waarom zou ik.

Dan speelt de tijd van het jaar natuurlijk ook niet echt mee. Buiten is het donker, nat en koud. De eerste leuke wedstrijden liggen eigenlijk nog te ver weg om nu al voor te gaan trainen. En de manier waarop ik train ben ik eigenlijk ook wel een beetje zat. Lange duurlopen, korte sprintjes, intervaltrainingen. Steeds naar dat horloge met die hartslag staren en daar iets van vinden.

Verandering van spijs

Ik denk dat het tijd is voor iets nieuws. Verandering van spijs doet eten, toch? Wat kan ik nog meer bereiken op het gebied van hardlopen? Welke potentie heb ik met een nieuwe trainingsprikkel?

Daar ben ik dus naar op zoek. Misschien zou het iets zijn om me aan te sluiten bij een atletiekvereniging. Of moet ik het hardlopen even laten voor wat het is en een tijdje voor iets nieuws gaan. Wie heeft er goede tips of kan z’n ervaring delen met trainen bij een vereniging?

Ik ga me hier gewoon maar even in verdiepen en houd jullie via mijn blog op de hoogte van het leven van een hardloper ná de marathon.

2 gedachtes over “Daar was het zwarte gat

 1. Heee Froukje,
  Je verhaal komt me bekend voor.. De eerste week leef je in een roes. Ik dook altijd, mits de marathon goed was verlopen, gelijk in de marathonkalender en vaak schreef ik me dan in voor de volgende. Maar dat was eigenlijk pas nadat ik bij een Loopgroep was gegaan. Nadat ik 2 marathons had gelopen kwam ik in aanraking met een Loopgroep. Op je vraag of dat misschien iets voor je is, om je aan te sluiten bij een atletiekvereniging of Loopgroep, kan ik alleen maar zeggen: DOEN!
  Vooral na een marathon is het prettig om op een training weer met je maatjes bij te praten over je prestatie en ontstaan er vaak spontaan ideeën voor een volgend “project”. Misschien kom je wel in een groep terecht die samen trainen voor een marathon. Je zal zien dat dat ook weer een heel ander ervaring zal zijn dan je voorbereiding op Terschelling.Hardlopers zijn over het algemeen einzelgängers, maar mijn ervaring is toch dat je bij een groep sneller de motivatie weer krijgt om je op een ander doel te richten. En..niet geschoten is altijd mis.. Ik zou het gewoon proberen. Ga gewoon een paar x bij een groep meetrainen. En ik denk dat er veel meer in jou zit dan je misschien zelf denkt. Dus met gerichte training zou je misschien wel eens wat vaker het podium bereiken. Hahahaha. Succes!

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt voor je support! Ik heb nu als doel om vlak voor de kerst een trail te gaan lopen, even geen prestatiedoel maar meer voor de ervaring. In het nieuwe jaar wil ik wel weer een groter doel en inderdaad gerichter trainen om beter te worden. Ik zal dan eens kijken of een atletiekgroep iets voor mij is! Je kan altijd een paar keer proeftrainen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s