Wat zou jij doen?

Wat doe jij wanneer iemand je vervelend nafluit als je aan het rennen bent? Of als je tijdens het hardlopen in je bil wordt geknepen door een voorbijganger? Of wanneer je onderweg iemand met z’n broek op de enkels zichzelf ziet ‘plezieren’ op een bankje in het park?

Dit is geen toffe blog. Dit stuk gaat over vervelende hardloopervaringen en jouw veiligheid. Bovenstaande situaties heb ik allemaal wel eens of meerdere keren meegemaakt. Vanavond nog zelfs. En nog laat ik het na juist te handelen, doordat ik het minder erg maak dan het is of te verschrikt ben. Daarom schrijf ik nu een blog, zodat jij weet wat je moet doen wanneer je zelf zoiets meemaakt.

Ik heb een keer tijdens een training op klaarlichte dag meegemaakt dat een man me vanaf zijn fiets vanachter in mijn bil kneep. Dit was geen rottig schooljoch, maar echt een oudere meneer die mijn vader had kunnen zijn. Ik was zo overrompeld dat het enige wat ik kon uitbrengen was: “Meneer, wat doet u?”. Ja, ik sprak zelfs met 2 woorden.

Bij thuiskomst belde ik met een vriend, die me woest aanraadde de politie te bellen. Uit mezelf had ik dat nooit zo snel gedaan en het hele incident weggewuifd. Toen toch de telefoon gepakt, waarna de agent me aanraadde er aangifte van te doen en in het vervolg gelijk 112 te bellen. Iemand ongevraagd in zijn of haar achterste knijpen is niet grappig, dat is aanranding.

Uiteindelijk heb ik er enkel een melding van gemaakt, want ik had door de schrik een slecht signalement van deze man. Maar nu wist ik in elk geval wel dat ik de eventuele volgende keer goed moest letten op de uiterlijke kenmerken van de persoon: leeftijd, lengte, haar, kleding, type fiets etc. De politie heeft er overigens wel gelijk een wagen heen gestuurd om te zoeken, maar ze konden hem niet vinden.

Op een gegeven moment vergeet je zo’n incident, totdat ik vanavond uit m’n werk nog een rondje ging lopen door het Stadspark voordat het donker werd. Het park heeft vele paadjes met daarlangs bankjes om op te zitten en van de natuur te genieten. Maar op één van die bankjes zat een man met zijn broek op z’n enkels te ‘genieten’ van iets anders. En mij lachend aan te kijken.

Ik dacht echt gadverdamme en rende super hard door. Totdat ik 50 meter verderop bedacht dat ik immers de politie moest bellen! Van 0900-8844 werd ik gelijk doorgeschakeld naar de meldkamer. Schroom dus niet om direct 112 te bellen! De politie is toen weer gekomen met een wagen en we zijn samen naar de plek des onheils gegaan. Helaas was de vogel toen al gevlogen.

Ik baal als een stekker dat ik dit keer weer een slecht signalement heb afgegeven. Maar ik rende er snel voorbij en wilde natuurlijk ook niet uitgebreid dit tafereel gaan bestuderen. Wel heb ik mijn gegevens doorgegeven en gezegd dat ik bereid ben om nu echt aangifte te doen als dat nodig is.

Met deze donkere dagen zijn er regelmatig gekkies te vinden in de bossen en de parken. Hoe meer mensen hiervan aangifte doen, hoe groter de kans is dat ze degene pakken.

Ik wil je aanraden om 2 dingen te doen wanneer jij zoiets meemaakt tijdens het hardlopen of wanneer dan ook:

  1. Zorg voor een goed signalement: let goed op de uiterlijke kenmerken van de persoon in kwestie en de kleding. Oud of jong, lang of kort, donker of blank of paars of groen, haarkleur of kaal, pet, spijkerbroek of joggingbroek, kleur jas of trui? Misschien heeft hij/zij ook iets bij zich, zoals een opvallende rugzak, een racefiets? Zorg dat je IETS onthoud. Als het lukt en je durft het, maak dan gewoon een foto met je telefoon. Dat had ik bijvoorbeeld ook prima kunnen doen van die meneer die in mijn bil kneep toen hij wegfietste.
  2. Bel meteen 112: twijfel niet maar bel gelijk 112! Zo’n incident is niet grappig en het is niet jouw schuld. Het kan zelfs een zedendelict zijn! De politie stuurt een wagen en de pakkans is het grootst als je meteen belt. Zorg dat je iets paraat hebt van het signalement en goed kan omschrijven waar je precies bent. Het derde paadje links om de hoek is geen goed omschrijving. Het duurt dan langer voor ze bij je zijn en dan is ‘ie al weg.

Dit zijn mijn belangrijkste tips. Ik hoop dat je er iets van te binnen schiet als je iets naars meemaakt en SPREAD THE MESSAGE!

 

2 gedachtes over “Wat zou jij doen?

  1. Wat een fijne en nuttige blog!! Je reactie is zo herkenbaar.. Ook ik ben 3 weken geleden tijdens het hardlopen in Stadspark, in mijn bil geknepen. Pas later thuis een melding bij de politie gemaakt en de volgende dag meteen gebeld. De politie zit er boven op en vind dit absoluut 112 meldingen, meteen! Dan kunnen ze er het meest mee.. Eng om te horen dat het frequent gebeurd, laten we met z’n allen allert zijn en meteen melden. Hopelijk worden deze mensen snel opgepakt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s