Crazy shit die gebeurt wanneer je traint voor een marathon

Trainen voor een marathon heeft impact op lijf en leven. Welke crazy shit is mij allemaal overkomen de afgelopen 3 maanden?

Van leren prioriteren tot het verliezen van een cupmaat (ai): ik weet ervan. Mocht je ooit nog een marathon willen gaan lopen, doe je voordeel met deze info en weet waar je aan begint.

Prioriteren kun je leren
Ik ben nogal een type dat alles leuk vindt en snel enthousiast is voor een heleboel dingen. Maar als je traint voor een serieus doel, moet je ook gecommitteerd zijn om dat te kunnen bereiken. En dat betekent af en toe nee zeggen tegen iets dat niet aan je doel bijdraagt.

Nou ben ik er onderhand nog steeds geen ster in, want ik voel me nog vaak genoeg schuldig als ik dingen aan me voorbij laat gaan of me ergens niet 100% voor inzet. Maar ik heb er wel mee leren oefenen en ervaren dat het echt rust kan brengen om je niet overal vol in te storten.

#teamalwayshungry
Mensen vragen me weleens of ik met mijn marathontraining ook een speciaal dieet volg, maar nee. Mijn antwoord: ‘Gewoon van alles meer eten’.  En van sommige zaken iets minder, zoals alcohol en snacks. Maar alles wel in een goede balans: ik ban niks.

In de praktijk komt ‘gewoon van alles meer eten’ erop neer dat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het knagen ben. Ja, trainen maakt hongerig. Wel probeer ik het een beetje voedzaam te houden. Dat is de enige reden die ik kan bedenken waarom ik nog niet ben uitgegroeid tot een olifant.

Cup size down
Toch is het onvermijdelijk dat je van al die trainingen wat vet kwijtraakt. Driemaal raden waarvan dat bij een dame ten koste gaat… Ik keek zo es rond en dacht ineens, wat zit er een boel lucht in m’n beha?!

Inmiddels heb ik een hele garderobe underwear moeten vervangen. Buiten dat ik dit een uitermate vervelend werkje vind, is het ook nog eens een dure grap. In m’n te grote bh’s die nog in de kast liggen, stop ik wel een oude sok.

Expert wildplasser
Tijdens mijn trainingen loop ik liever niet met bidons, dus probeer ik vooraf goed te hydrateren. En al dat water moet er onderweg ook een keertje uit. Even een beroep op je voorstellingsvermogen, dit proces ziet er ongeveer als volgt uit:

Linkerschouder: check. Rechterschouder: check. Voor check. Linkerschouder: nogmaals check. Duik in de bosjes. Legging op de knieën, squat en relax. Schoenen niet besproeien. Dan: het hele zwikje weer opstropen, onderbroek rechttrekken en snel m’n biezen pakken. Hier ben ik dus echt een pro in geworden.

Bikkelen
Nou ben ik nooit echt een zuurtje geweest, maar met die marathontraining heb ik toch wel een aantal dingen gedaan waarvoor ik anders vriendelijke had bedankt. Denk aan:

  • ’s ochtends kwart over 5 klaarstaan voor een training, en bij het openen van de voordeur je studentenburen nog zien pilzen op straat.
  • Op een stromende herfstdag een duurloop doen op marathonhartslag en bijna het Hoornsemeer inwaaien. Achteraf bleek het code geel te zijn.
  • Met een paarsgekneusde teen een 2e plek behalen op een hardloopwedstrijd. Vervolgens is die teen nog 6 weken rood, dik en pijnlijk geweest. Ik voel ‘m nu trouwens nog.

€€€
‘Hardlopen is zo’n goedkope sport, je hebt er niets voor nodig!’ Nou, dat is dus heus niet waar. De afgelopen maanden heb ik gekocht: extra paar hardloopschoenen, flipbelt om zooi mee te zeulen, dozijnen gelletjes, snoepjes en sportdrankjes, verlichting om niet overreden te worden in het donker, 1 hardloop T-shirt (valt mee), 2 sportbeha’s, nieuw naadloos ondergoed (ja dit heb je nodig), startbewijzen voor wedstrijden, benzine om er te komen… Shit, dit telt wel op realiseer ik me nu.

De conclusie van deze blog, mag je hopelijk niet verbazen: wie traint voor een marathon moet wel een beetje geschift zijn.

Welke crazy shit moet er volgens jou nog op deze lijst?

3 gedachtes over “Crazy shit die gebeurt wanneer je traint voor een marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s