MARATHON

IK GA EEN MARATHON RENNEN!

The word is out: ik ga een marathon rennen! En niet zomaar één, maar de Berenloop op Terschelling. Dit is één van de zwaarste (en mooiste) marathons van Nederland. Om de uitdaging compleet te maken, ga ik ook nog eens heel anders trainen dan anders. Sterker nog, ik ben al begonnen.

Ik loop al ruim 5 jaar hard en mag drie halve marathons op mijn naam schrijven. En natuurlijk nog een heleboel andere wedstrijden en afstanden. Op een gegeven moment spookt het steeds vaker door je hoofd… wat als ik een marathon zou kunnen rennen? Voor de meeste lopers is dit gewoon de heilige graal. 42,195 kilometer achter elkaar hardlopen, een fysieke en mentale strijd van een uur of vier.

Waarom the f*ck zou je dit doen?

Omdat het in je hoofd het machtigste is wat je maar kan bedenken om te gaan doen. Omdat je jezelf al over die finish ziet gaan terwijl je net een uitzinnige daad hebt verricht. Omdat het je ergens brengt waar je nooit had gedacht te kunnen komen. Omdat je weet dat je elke uitdaging aankunt als je de marathon hebt gelopen.

Ja, daarom.

IMG_20180812_101248724_HDR.jpg

Op scherp

Het zet alles voor mij weer op scherp. Uiteraard regelmatig trainen, goed eten, voldoende rust pakken. Nog net een stapje erbij ten opzichte van de halve marathon. Maar er zijn ook feestjes, familie, hobby’s, werk, vrienden. In willekeurige volgorde…

Ik durf wel keuzes te maken, maar wil dat ook weer niet.

Daarom heb ik ervoor gekozen te trainen volgens het principe van Sportrusten. Dat betekent 15 weken lang 4x in de week hardlopen. Twee van de trainingen zijn op marathontempo of -hartslag: dit kan je een hele tijd volhouden. De derde training is een tempoloop en de laatste loop je juist op je dooie akkertje. Naast het hardlopen doe je ademhalingsoefeningen.

Per hardlooptraining ren je maximaal 14km. Het weektotaal komt uit op een kilometer of 40.

IMG_20180812_101739112_HDR.jpg

Huh, hoe kun je dan ooit 42km rennen?

De gedachte erachter is dat je met minder kilometers sneller herstelt. Je begint fitter aan de volgende training, waardoor de kwaliteit ervan beter is.  Zo sta je uiteindelijk beter toegerust en met meer energie aan de start dan iemand die week op week uitputtende lange duurlopen heeft gedaan, die op wel oplopen tot 32km (of verder).

IMG_20180812_101823525.jpg

Vind er van alles van. Het is niet zo dat ik die marathon er doorheen wil jassen. En ik hou van eindeloze duurlopen. Maar zoveel andere dingen zijn leuk en daar wil ik ook energie voor houden. Met Sportrusten denk ik dat ik een goede balans kan houden. En ik vind het gewoon spannend om het experiment aan te gaan.

Na drie halve marathons en zo-veel trainingskilometers heb ik er beslist vertrouwen in dat ik het kan. De vorderingen houd ik bij op mijn blog, dus als je nieuwsgierig bent: houd ‘m in de gaten!

Fotootjes tijdens een hardlooprondje langs het Hoornse Meer.

2 gedachtes over “IK GA EEN MARATHON RENNEN!

    • Bedankt voor de tip! Ik heb toevallig net een blog geschreven over meer aandacht besteden aan het mentale aspect van het lopen van een marathon. Trainingen gingen ff niet zo lekker de laatste 2 weken. Heb jij ervaring met sportrusten?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s