Team wel of geen muziek?

Wel of geen muziek tijdens het hardlopen? Voor beide valt wat te zeggen. In welk team zit jij?

Zolang ik me kan herinnering luister ik naar muziek als ik hardloop. Het begon met de hitjes van Evy toen ik met haar podcast ging trainen. Ik heb de playlist een keer opgezocht. Nou, die zit vol tophits: Shaggy – It Wasn’t Me, Rihanna – SOS, Meck – Thunder In My Heart en Bob Cinclar – World Hold On. Logisch dat ik me zo talentvol ontwikkelde!

Goed, op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. De liedjes werden namelijk nogal vaak herhaald. En als je drie keer per week rent, kende je in trainingsweek vier alle nummers wel uit je hoofd. Maar ik had wel gemerkt dat muziek je een boost kan geven. Dat deed Evy ook wel snugger. Tijdens de minuten die je moest rennen, kwam er een powersong. En als je dan weer moest wandelen speelde ze één of ander melodramatisch muziekje af.

Ik dacht: dit kan ik ook wel zelf. Dus toen ik voor de tien kilometer ging trainen, had ik m’n eigen muziek op mijn mp3-speler gezet. Zo heb ik een heleboel trainingen gerend en wedstrijden gelopen. Totdat Spotify kwam. Ergens in 2014 nam ik gelijk een abonnement. Je kon toen nog niet met iDEAL betalen, dus ik verzilverde elke keer een cadeaukaart die ik bij de Appie kocht.

Ineens kon ik alle nummers waarin ik maar zin had, beluisteren tijdens het rennen. Ik maakte een afspeellijst, genaamd: “Rooaaww ik ga rennen”. Elke keer had ik dan ook knetterveel zin om te gaan hardlopen en ging ik stuiterend de deur uit! Tot ik laatst aan de praat raakte met een collega, die juist de muziek had verbannen. Ik vroeg me af: hoe vermaak jij je in vredesnaam tijdens lange duurlopen?

Aangezien ik nu af en toe toch al zonder meetapparatuur de deur uitga, heb ik besloten de proef zonder muziek ook maar op de som te nemen. Doelloos een blokje lopen, op een laag tempo naar de vogeltjes luisteren en de bomen om me heen bestuderen. En dat is toch wel een heel andere ervaring. Ik ben bewuster bezig met hardlopen en geniet meer van wat ik onderweg zie en beleef.

Dat betekent niet dat ik de muziek compleet ga afschaffen. Bij een tempoloop geeft het veel energie. En rustige liedjes helpen me een relaxte pace aan te houden bij een duurloop. Bovendien trekken ze me door de laatste kilometers, die soms saai of zwaar zijn. Maar één keertje in de week bewust trainen zonder muziek houd ik erin.

Wat doet muziek tijdens het hardlopen voor jou?

Een gedachte over “Team wel of geen muziek?

  1. Ik begon zelf bij een vereniging, in een tijd dat er nog geen praktische, draagbare vorm van muziek was. Later had ik wel muziek in toen ik ging lopen met runmeter, maar ik maakte me zorgen over mijn telefoon in de regen, dus nu ik een hardloophorloge heb loop ik zonder en geniet ik van de relatieve rust tijdens mijn hardloopochtenden! Even niets en alleen zijn met mijn eigen gedachten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s