Wees geen stomme hardloper

Eerlijk is eerlijk. Ik ben zelf weleens een stomme hardloper. Hardlopen is gewoon leuk. Maar doorslaan in enthousiasme is niet slim. Daarom een paar tips om geen stomme hardloper te zijn.

Uit mijn onuitputtelijke bron van kennis en ervaring heb ik een aantal domme fouten gegrist, die ik als hardloper nog weleens maak. Om jullie maar te behoeden ze niet te maken. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, hè…

Warmte

De afgelopen weken hebben we een heleboel warme – zeg gerust snikhete – dagen gehad. Temperaturen boven de 25 graden en vaak was het ook nog lekker drukkend vochtig buiten. Niet de ideale omstandigheden om te gaan hardlopen, maar er moet natuurlijk wel getraind worden.

Zo ging ik zelf ook enthousiast aan de slag met een intervaltraining. Het was op het midden van de dag en ik liep in het Stadpark. Het staat daar vol bomen, dus ik was uit de felle zon. Hoewel dat redelijk slim was, is het niet zo dat je dan alsnog voluit kunt gaan. Ik liep 10 versnellingen tussen de 12-13 km/u en tegen het einde werd ik misselijk en kreeg ik koude rillingen. Dan ben je dus te ver gegaan.

Niet doen: je trainingen niet aanpassen aan de temperatuur.
Wel doen: petje op, langzamer lopen, beschutting opzoeken, ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat gaan rennen, (vooraf) meer drinken.

Sunshine!

Rust

Nadat ik drie weken mijn trainingen heb opgebouwd, neem ik doorgaans een week rust. Dat betekent niet dat ik niet ren, maar ik loop minder vaak, minder ver en minder intensief. Hoewel het heel verleidelijk is om lekker hard door te trainen, heb je ook rust nodig om beter te worden.

Afgelopen week had ik zo’n rustweek, maar in plaats van dat ik rust nam dacht ik lekker aan mijn tempo te gaan werken. Gevolg: zware en stijve benen. Rust is trouwens niet alleen iets fysieks, maar ook mentaal. Als je je rustweek volpropt met cursussen, bijeenkomsten in de avond, etentjes met vriendinnen, verjaardagsvisites, vreet dat ook energie.

Niet doen: hard trainen in je rustweek, je agenda volplannen als eigenlijk je ontspanning prio is, te weinig slaap pakken.
Wel doen: hard en rustig trainen afwisselen, af en toe avondjes vrijplannen, op tijd gaan slapen, vertrouwen hebben in het proces en jezelf niet teveel druk opleggen.

Variatie

Hardlopen is leuk en in principe is het zo dat je beter wordt in dat wat je veel doet. Echter, als je te eenzijdig traint boek je op een gegeven moment geen vooruitgang meer. Wissel daarom korte loopjes af met lange duurlopen, ga regelmatig intervallen, loop op verschillende ondergronden en doe ook eens iets anders dan hardlopen. Zo word je overall sterker, sneller en beter.

In mijn hardloopschema bouw ik verschillende trainingen in. Ik zou misschien nog meer mijn best kunnen doen in het daadwerkelijk volgen van mijn schema. Soms doe ik net waar ik zin in heb, maar dat is natuurlijk ook belangrijk om de lol er in te houden.

Niet doen: altijd alleen maar zo snel mogelijk rennen, of juist altijd binnen je vertrouwde comfort zone blijven.
Wel doen: trainingen afwisselen, op verschillende ondergronden trainen en af en toe ook iets anders doen dan hardlopen.

Eten

OMG dit is mijn favoriete onderwerp. Wie hard traint, mag ook veel eten. Natuurlijk lekker veel groenten en fruit, eiwitten om de spieren op te bouwen en plaats vooral de koolhydraten niet in het verdomhoekje. Als je veel aan cardio doet (hardlopen, fietsen, zwemmen), zijn koolhydraten namelijk dé bron van energie. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar ik ben wel een zendeling van de pannenkoek.

Helaas ga ik nog weleens de mist in met dit onderwerp, want ik ben nogal een sucker voor koekjes en chocola. Dat zijn dus níet de koolhydraten die je nodig hebt… En eigenlijk weet ik dat natuurlijk ook wel.

Niet doen: jezelf na het hardlopen ‘belonen’ met allemaal lekkere (en ongezonde) hapjes, of jezelf helemaal volstouwen met kwark, kipfilet en shakes. Zoveel eiwitten heb je nou ook weer niet nodig.
Wel doen: veel goede koolhydraten eten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst etc., voldoende fruit eten, genoeg water drinken gedurende de dag.

Deze magneet hangt op mijn koelkast

Niemand is perfect en iedereen gedraagt zich weleens als een stomme hardloper. Maar als je je fouten erkent, kun je er ook weer van leren! Dat is het belangrijkste.

Aan welke fout maak jij je als hardloper weleens schuldig?

3 gedachtes over “Wees geen stomme hardloper

 1. Oei ik heb in al die jaren dat ik hardloop genoeg fouten gemaakt.
  – Mijn hardloopschoenen 3 jaar (ja echt..) lang helemaal kapot lopen en daarna pas nieuwe kopen. Niet echt best voor je voetjes..
  – Hardlopen op een lege maag.. Dit lijkt handig maar na 5 kilometer stort je in, echt..
  – Gaan hardlopen als je eigenlijk ziek bent..
  En zo kan ik nog wel even doorgaan haha.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s