Wat ik heb geleerd van hardlopen met Evy!

Oké even eerlijk, wie heeft er nog nooit hardgelopen met Evy? Iedereen kent Evy toch? Die fijne Vlaamse die je met haar zachte stem van de bank naar de finishlijn van de vijf kilometer helpt. Eigenlijk heb ik wel een boel aan d’r te danken…

Ik denk dat Evy Gruyaert als één van de eersten is begonnen met het maken van (hardloop)podcasts, die je destijds nog kon downloaden voor op je mp3-speler. Ze maakte ze voor het programma Vlaanderen Sportland van de Belgische radiozender Eén. In tien weken begeleidde Evy je naar vijf kilometer hardlopen.

IMG_20180510_115842465_HDR.jpg
Dit is old skool

Ook ik ben ooit begonnen met hardlopen met Evy. Ik vond het eigenlijk altijd wel gezellig, het voelde alsof ik met een vriendin rende. Als ik de draad soms eens kwijt ben met het hardlopen, val ik nog weleens terug op haar podcasts. Want van de adviezen die Evy daarin geeft, kan ik nog steeds een hoop leren. En jij misschien ook! Daar komen ze…

1. Je wordt heus niet achtervolgd

We hebben allemaal de neiging om SNEL te rennen. Soms sneller dan goed voor ons is. Vooral bij het in- en uitlopen is het belangrijk om niet te hard te gaan. Of zoals Evy zegt: “Doe maar kalmpjes aan, je wordt heus niet achtervolgd.” Ik check de bosjes dan altijd nog maar even dubbel, maar tot nu toe heeft ze gelijk gehad. Of ik heb ze afgeschud.

2. Een boompje broccoli

Evy zegt over broc: “Alle voedingsdeskundigen zijn het erover eens, deze groente heeft echt alles! In broccoli zit onder andere: vitamine c (beperkt de spierschade), foliumzuur (voor je brains) en calcium en vitamine K (voor je bones). Broccoli zit ook nog eens vol fytochemicaliën, die beschermen tegen kanker.”

Nu ja, het is ook nog eens LEKKER! Met aardappeltjes, met kip (en rijst, haha), in een quiche, met kaassaus, met zalm, in je pasta. Ja ja, knaag knaag. Wat houdt je tegen om regelmatig een boompje broccoli te eten? Als ik het niet weet, wordt het dus vaak broc.

3. Denk om je loophouding

Een goede loophouding ziet er volgens Evy als volgt uit. Je houdt je hoofd recht, dus je kijkt niet naar beneden of naar boven of links of rechts (behalve als er een knappe andere hardloper voorbij komt), maar naar de horizon voor je. Je schouders houd je laag en ontspannen. En als je toch gespannen bent, adem dan eens goed in en relax.

Verder: loop met een rechte rug, zonder je bekken te ver naar achteren te kantelen en voorover te hangen. Met een rechte rug kunnen je benen mooie passen nemen en je longen zich volledig met zuurstof vullen. Volgens Evy vang je met een goede houding schokken beter op. Om sterker te worden, kun je natuurlijk ook nog extra krachtoefeningen doen.

4. Zing een liedje

Je moet als je op je gewone tempo rent (dus niet wanneer je intervallen doet) in staat zijn om zonder te hijgen een liedje te kunnen zingen of te kunnen praten. Anders ren je – ja alweer jaaa – te SNEL! Dit blijft Evy herhalen, maar het is wel zo. Het is een training, niet de Olympische Spelen. Je wilt je conditie verbeteren, hoe snel je loopt is van minder belang. Liedjes zingen onderweg is trouwens altijd gezellig.

5. Doe alsof je op water loopt

Heerlijk, van die grote passen die je het gevoel geven dat je sneller vooruit gaat. Maar niks is minder waar. Wanneer je passen neemt die te groot zijn voor je beenlengte, blijft je voet na de landing te lang in contact met de grond. En dat remt juist af. Neem korte, lichte pasjes, waarbij je je voet recht onder je lichaam zet.

Tip van Evy: doe alsof je op water loopt, zonder erin te vallen. Je loopt licht en maakt weinig contact, maar tegelijk zijn je passen krachtig genoeg om snel vooruit te komen. Er is maar één figuur aan wie ik bij deze tip kan denken: JEZUS!

IMG_20180510_120119497.jpg
Wie wil dit met mij proberen?

6. De ideale omstandigheden om te sporten bestaan niet

Sporten is een levensstijl, niet iets wat je tijdens dat ene voorbehouden uurtje per week doet. Het kan niet de bedoeling zijn dat het als een must op je to-do lijst staat. Sporten zou iets moeten zijn wat je fijn vindt, een plezierig onderdeel van je leven!

Maak het jezelf gemakkelijk om meer beweging in je levensstijl te passen door kleine veranderingen door te voeren. Neem de trap in plaats van de lift, doe een wandelingetje in de lunchpauze en leg wat sportkleren in je auto zodat je altijd klaar bent om te gaan. Tijdens het rennen kun je bijv. 2 dingen bedenken die je kunt doen, zodat je morgen meer beweegt!

7. Ik ben fier op jou!

Ja. Soms vergeet je het nog weleens na een shittraining. Maar elke training is er weer één en als je zelf niet trots bent, is Evy dat in elk geval wel. Geeft toch een goed gevoel.

Bedankt Evy!

Wat is jouw ervaring met Evy of een andere hardloopapp?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s