Een time-out met mijn sporthorloge

Ready, set go! Ik druk op de startknop van mijn Polar sporthorloge en zet het op een sprinten. Vandaag ga ik voor een snelle 5km. Maar al na de eerste meters verlies ik tussen de bomen mijn Gps-signaal. Dat gebeurt me binnen een halfuur nog vijf keer. Gefrustreerd ben ik staat m’n digitale uurwerk in de vijver van het Stadspark te deponeren. Shittraining.

Mensen die mij kennen, weten dat er eigenlijk altijd een roze sporthorloge om mijn pols prijkt. Niet alleen krijg ik daarmee inzicht in alle gegevens van mijn training, ook kan ik er mijn dagelijkse stappen mee bijhouden en vertelt het me hoe lang en diep ik heb geslapen. Oh ja, de datum en de tijd kan ik er ook nog op aflezen.

Mijn Polar M400 gaat samen met mij naar kantoor, we wandelen met elkaar door de stad, brengen met z’n tweeën familiebezoekjes, vieren feest in de kroeg en reizen zelfs samen naar de andere kant van de wereld… We zijn onafscheidelijk en kennen elkaar na twee jaar door en door.

Toch denk ik erover om een time-out in te lassen in onze relatie. En wel hierom:

Hij liegt tegen me

Wat mijn sporthorloge mij vertelt, is niet altijd waar. Bepaalde activiteiten meet ‘ie niet, stappen kan hij verkeerd tellen en ook kloppen m’n sportstatistieken niet meer als ik onderweg bijvoorbeeld m’n Gps-signaal verlies. Ook al kan ‘ie er soms niks aan doen (flatgebouwen, hoge bomen), leugens kun je niet goedpraten.

Hij speelt met mijn gevoelens

Statistieken maken niet altijd blij. Al helemaal niet wanneer ze niet deugen. Meetgegevens kunnen het gevoel na afloop van een training bepalen. Wanneer ik super blij ben, maar m’n Polar geeft een gedaalde running index aan (score o.b.v. hartslag en snelheid) kan ik alsnog pissig worden. Dat slaat natuurlijk nergens op.

Meten kan je ook op een andere manier een verkeerd signaal geven. Als je het bijvoorbeeld hebt over een stappenteller, kan je denken ‘niet geteld is niet gelopen’. Terwijl je juist een heel actieve dag hebt gehad. Een sporthorloge kan dan averechts motiveren en een soort obsessie voor cijfers bewerkstelligen.

Een risico met een focus op al die cijfertjes, is dat je ze (onterecht) gaat vergelijken met die van een ander. En je kan je ongelukkig voelen over je eigen training, wanneer iemand anders ‘betere’ statistieken heeft. Over cijfers kun je gelijk een oordeel vellen, terwijl je veel tevredener kunt zijn als je uitgaat van je eigen gevoel.

Wat zegt mijn gevoel eigenlijk?

Statistieken zijn ook maar droge cijfers. Als je je er blind op staart, verlies je het contact met je gevoel. Het is juist heel belangrijk om in verbinding te staan met jezelf zonder die meetapparatuur ertussen. Jij kunt zelf aan je lichaam voelen of je fit bent, te snel of te langzaam loopt of hoe je er na een training aan toe bent. Leer daar op te vertrouwen, in plaats van op de getallen op dat kleine klokje.

Een time-out

Daarom ben ik toe aan een time-out met mijn sporthorloge. De prullenbak in met dat ding! In elk geval één training per week ga ik lekker pretentieloos hardlopen. Wie doet er met mij mee?

Een gedachte over “Een time-out met mijn sporthorloge

  1. […] (Froukje, ook een Mindful Mover, heeft hier een interessant stuk over geschreven in haar blog, check het hier). De eerste stap is dus het kunnen herkennen van deze veranderingen door het ontwikkelen van een […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s