Hardlopen en de wedstrijd van sociale media

Sociale media kunnen je ontzettend helpen bij het hardlopen. Tips en motivatie alom en misschien vind je er zelfs wel nieuwe hardloopmatties. Maar soms kunnen al die sportselfies en billenfoto’s mij ook ontzettend irriteren en ontmoedigen. Hoe zit die shit en hoe ga ik ermee om?

Met Klein dapper en snel probeer ik een beetje actief mee te doen op Instagram (@kleindapperensnel). Dus: leuke hardloopselfies, finishfoto’s en alles wat erbij komt kijken. Ik volg ook wel andere hardlopers, van bekende merken tot ‘influencers’ tot Henkie van om de hoek. Een beetje voor de blogpromo, maar ook gewoon omdat ik het heel leuk vind en er enthousiast van word.

De meeste mensen proberen je echt te motiveren tot hardlopen en te stimuleren om gezond te leven. Maar natuurlijk zijn sociale media (of platforms als Strava) ook mooie manieren om je prestaties de wereld in te lanceren. En dan gaat er doorgaans wel even een filtertje overheen. Dat hoeft niet eens een filter van Photoshop te zijn, maar ook gewoon een selectiefilter: wat presenteer ik van mezelf en hoe?

Niet iedereen is namelijk zo moedig om aan de wereld te laten zien dat je ook weleens een slechte dag hebt. Of een slechte week. Of een slechte maand. Niet iedereen laat zien wat je allemaal hebt moeten doen (of hebt moeten laten) om die ene prestatie te behalen en wat er in je hoofd omgaat.

In al dat gedoe schuilt best een gevaar waar ik ook weleens last van heb: ik ga mezelf vergelijken met anderen. En meestal plak ik er ook gelijk een oordeel aan vast, over mezelf of over die ander. Hij of zij loopt sneller, beter, verder, vaker, makkelijker dan ik. Ik kan er net zo goed mee kappen. Of: jeetje, wat loopt die sloom. Dan doe ik het echt nog wel goed.

Soms is het balen om zo te denken. Aan de andere kant is het een logisch gevolg van het feit dat je overal met allerlei informatie wordt geconfronteerd. Hoe kan je al dat sociale media geweld een beetje dempen?

Misschien helpt het om te bedenken dat:

  • Wat je van andere mensen denkt vaak niet klopt. Je baseert je alleen op wat je ziet, en je weet niet wat er verder nog is.
  • Als je steeds naar anderen kijkt, verlies je de waarde van je eigen pad uit het oog. Waar ben jij mee bezig en hoe belangrijk is dit voor jou in jouw leven?
  • Je gaat voorbij aan je eigen vaardigheden en talenten als je je alleen richt op wat die ander kan en doet.

Jezelf vergelijken met anderen is vermoeiend en bovendien eindeloos. Er is altijd wel iemand beter dan jij en zodoende zul je nooit tevreden zijn. Stop er dus maar mee.

Wat kun je dan wel doen? Ik heb ooit ergens gelezen dat je jezelf beter kunt vergelijken met hoe je vroeger was. Hoe heb je jezelf ten opzichte daarvan ontwikkeld, als hardloper of als persoon? Als je je dat afvraagt, kom je tot veel zinniger inzichten.

Wat je nog meer kunt doen:

  • Streef niet andermans droom na, maar bepaal je eigen definitie van succes en blijf daar trouw aan.
  • Vervang negatieve gedachtes (het lukt me nooit om 10 kilometer te rennen) voor rationelere gedachten (ik ben gezond en als ik train, is de kans groot dat ik het haal).
  • Focus op je sterke punten.
  • Wees blij voor een ander.

Hebben jullie weleens last van druk van sociale media of laat je ze langs je heen razen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s