Hardlopers zijn hopers

Hardlopers is een apart slag volk. Ze gaan door weer en wind, offeren hun zondagochtenden op aan lange duurlopen, verorberen wekelijks kilo’s bananen, hebben stapels extra wasgoed te doen door al die stinkkleding en laten overal in huis hardloopspullen slingeren.

Hardlopen kost tijd en moeite. Wil je echt verder komen, dan vraagt dat toewijding. En op een gegeven moment wordt het dan ook een mentaal dingetje. Je moet er altijd maar weer zin in hebben. Het zal ook eens een keer voor geen meter gaan. Misschien krijg je een blessure. Maar ben je daarna wel zo’n dappere dodo die gewoon weer vanaf nul begint.

Volgens mij zijn hardlopers daarom hopers. Misschien wel tot het zielige aan toe. Je moet nogal wat vertrouwen in jezelf hebben om steeds weer te gaan en maar te geloven dat het je gaat lukken. Dat je het in je hebt om beter te worden. Dat je sneller kunt rennen. Verder kunt komen. Sterker zult worden. Steeds grotere doelen kunt stellen én behalen.

En je moet over een behoorlijke portie veerkracht bezitten wanneer er dan een tegenslag is. Van compleet zeiknat regenen aan het begin van je duurloop tot op straat struikelen over een stoeptegel (wonderlijk dat dit laatste mij nog nooit is overkomen, trouwens). Obstakels horen erbij. Maar je kunt ze overkomen. Je verandert je plan, gooit je schema om en bedenkt een nieuw doel.

Hardlopers zetten door, zijn vastberaden, hebben discipline en focus. Ze zoeken uitdaging en kunnen doelen stellen.

Oké: de ene keer zijn deze statements misschien iets meer waar dan de andere (hah!). Maar het is gewoon zo dat hardlopers niet zomaar opgeven en altijd hoop houden. Rennen lonkt en bij het idee dat het misschien zou lukken, gaat er iets kriebelen in je buik. En daar ga je weer.

Soms vraag ik mezelf ook wel eens af waarmee ik bezig ben. Maar toch strik ik mijn veters weer. Hoop laat de hardloper lopen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s