Het hardlopen weer oppakken

Oké, het ging dus allemaal even niet zo lekker. Soms heb je dat. Maar er komt altijd wel een punt waarop je zin hebt om het hardlopen weer op te pakken. Ik heb eens even nagedacht over wat mij helpt om op gang te komen na een sportdipje. Vijf tips!

1. Houd het vertrouwd

Ik vind het fijn om hetzelfde rondje te rennen. Zo weet ik vooraf precies hoeveel kilometer ik ga lopen en hoe lang ik weg ben. Dat scheelt allemaal nadenktijd, waarin ik ook had kunnen besluiten om maar lekker thuis te blijven. Dezelfde route rennen zorgt er trouwens ook voor dat je onderweg niet hoeft te stoppen en op Google Maps moet speuren of je nou links- of rechtsaf moet. Hoe irritant is dat… Houd het dus (saai) en vertrouwd.

2. Begin makkelijk

Nee, natuurlijk hoef je niet meteen weer een halve marathon te gaan lopen. Begin makkelijk. Eerst weer eens een twintig minuten rennen, dan een halfuurtje en misschien lukt het daarna om vijf kilometer in dat halfuur te halen.

Wanneer het voor jou makkelijk haalbaar is, werkt dat een stuk motiverender dan wanneer je tien kilometer besluit te rennen en halverwege de bus terug moet nemen naar huis.

3. Stel (kleine) doelen

Oké, van een beetje uitdaging ben ik niet vies. Het is ook wel weer motiverend om te weten waar je naartoe werkt. Stel jezelf daarom een doel en bedenk ook waarom je dat doel wilt behalen. Tien kilometer kunnen hardlopen kan een doel op zich zijn, maar misschien heeft het ook te maken met kunnen genieten van een goede conditie, je sterk voelen, je goed kunnen concentreren, lekkerder kunnen slapen, ontspannen of je de hele dag een BLIJ EI voelen (dat laatste is op mij vooral van toepassing ;)).

4. Doe wat je leuk vindt

Ik hou van hardlopen, maar soms heb je er geen zin in. Of zijn er nog zoveel andere sportieve activiteiten (ahum), die leuk zijn om te doen. Zoals nu: schaatsen! Of zwemmen. Of naar de klimhal.

Een andere optie: op YouTube kan je heel veel leuke work-out video’s vinden om thuis te doen. Wat ik bijvoorbeeld heel fijn vindt, is pilates. Robin Long heeft hele simpele challenges, zoals deze. Wat ik zo leuk aan haar vind? Ze is ALTIJD positief en ze is niet zo nep overdreven, maar een gewoon mens met wie je je kunt identificeren.

5. Vertel iedereen dat je (weer) bent begonnen met hardlopen

Een blog is een prima methode ;). Regelmatig kom ik iemand tegen die mijn verhaaltje heeft gelezen (mijn baas) en daarover begint. Of iemand op Facebook die ik al heel lang niet heb gezien en dan een super enthousiaste reactie achterlaat. Uh ja, zo is er geen ontkomen meer aan, natuurlijk… Beste lezers, jullie zijn mijn stok achter de deur!

2 gedachtes over “Het hardlopen weer oppakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s