Ploegen

Ploegen

Hardlopen is soms ploegen tegen de wind in. Regelmatig trainen, vooruitgang boeken, winnen en weer teruggegooid worden. Om vervolgens met het zelfvertrouwen van een Lange Jan weer opnieuw te beginnen.

Zo voel ik me op dit moment. Na tweeënhalve maand op reis te zijn geweest, ben ik de draad helemaal kwijt. Hardlopen ging niet echt in Australië en Nieuw-Zeeland. Druk reisschema, ander klimaat, ’s avonds snel donker. Op een gegeven moment heb ik het maar laten zitten. En dat frustreert. Ik hou van schema’s. Ik hou van doelen. Ik hou ervan om te merken dat ik beter wordt. Ik heb discipline en wil krijgen waarvoor ik werk.

Maar zo werkt het niet altijd. Soms moet je opnieuw beginnen. Met de billen bloot en eerlijk kijken waar je staat. Ook al bevalt het uitzicht niet. Het is van waaruit je een nieuw begin moet maken. Dat is lastig en je kunt honderd smoesjes verzinnen. Dit zijn de mijne: ik ben moe en heb keelpijn. Het was een drukke week, laat me met rust. Ik ben net terug van m’n reis en zit in een dip. Ik heb geen huis en geen spullen en ik weet hier geen routes.

Het had dan ook heel wat voeten in de aarde, voordat ik vanochtend de deur uitging. Ik belandde op een pad langs een kanaal. Lange stukken met een eindeloos uitzicht vind ik lekker. Maar na 50 meter merkte ik dat het zwaar was. Schurende kou langs mijn gezicht en volop wind tegen. Een hartslag in de 160 met een tempo dat niet boven de 10 km/u uitkwam. Het sloeg nergens op.

Ik rende nog een rondje door een park om vijf kilometer te halen. Dat moest toch verdorie wel lukken? Bij thuiskomst was ik eigenlijk wel een beetje link. Waarom zit ik na twee keer rennen niet gewoon weer op m’n oude niveau? Waarom zijn mijn spieren zo stijf? Het voelt als de dag waarop ik voor het eerst mijn hardloopschoenen aantrok. Zo ken ik mijn lijf niet.

De draad oppakken gaat niet vanzelf. Zuur zitten doen terwijl ik net een mega mooie reis heb gemaakt, helpt geen zak. Maar opnieuw beginnen kan altijd. Vooral als je klein, dapper en snel (sloom) bent. Dan ga je door, want ploegen hoort erbij om verder te komen. Net als in het echte leven.

Klaar dus met dat zielige gedoe. Wat wil ik eigenlijk en wat is het plan om er te komen? Het is mijn job om dat deze zondagmiddag uit te zoeken. De volgende keer deel ik het met je. Ondertussen zoek ik inspirerende quotes op Instagram. Als je nog goeie hebt, houd ik me aanbevolen.

7 gedachtes over “Ploegen

  1. If running is difficult, run more!
    De komende maanden zijn er echt weer heel veel leuke wedstrijdjes in de omgeving en ook iets verder weg natuurlijk. Het wordt weer langer licht en het mooie weer komt er aan!! Kop er voor!! Komt helemaal goed!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s