Nieuw-Zeeland: I’ll be back

Mijn laatste uren in Nieuw-Zeeland zijn aangebroken wanneer ik deze blog online zet. Het is ongelooflijk hoeveel je in zo’n korte tijd kunt zien en ervaren. Het landschap, de avonturen, de mensen. Door het reistempo denk ik dat het nog een beetje moet bezinken, maar ik deel graag de afgelopen dagen weer met jullie!

Onderweg naar Queenstown zijn we met de bus gestopt in Cromwell, een plaatsje met veel fruittelers. Lekker veel vers en gedroogd fruit gekocht, om tijdens het reizen natuurlijk ook een beetje op de gezondheid te letten. Vlak voor Queenstown volgde nog een stop bij de Kawarau Bridge, waar de bungeejump is uitgevonden. 43 meter boven een helderblauwe rivier kon je je aan een elastiek naar beneden laten vallen. Hoewel het een mooie dag was om te springen, heb ik deze aan me voorbij laten gaan en lekker naar de andere springers gekeken ;).

In de loop van de middag kwamen we aan in Queenstown. Zoals ik al eerder zei, staat deze stad bekend als The Adventure Capital of the World. Ik had dus hoge verwachtingen en verwachtte een echte cosmopoliete stad. Niettemin wonen er in Queenstown maar 10.000 mensen en  is het daarmee ongeveer zo groot als Dokkum, haha! Het ligt aan het Wakatipumeer en is omgeven door hele bijzondere bergen: The Remarkables. Queenstown heeft haar naam ook te danken aan de mooie ligging, de stad is geschikt voor een koningin (Victoria) om in te wonen.

IMG_20171223_140524492

IMG_20171223_153406167

Queenstown is best wel een aparte plek om te zijn met de Stray bus. Na Queenstown gaat ieder vaak zijn eigen weg. Sommigen blijven een paar dagen extra in het stadje, anderen gaan deep south en sommigen – zoals ikzelf – pakken na twee dagen weer de bus naar het noorden. Vooral rond de feestdagen is het lastig dat de groep mensen met wie je de afgelopen weken hebt gereisd, weer uit elkaar valt. Daarom besloten we om zoveel mogelijk met elkaar een kamer te delen, zodat we nog een paar leuke laatste dagen hadden. Dat begon overigens al gelijk ‘ s avonds met een borrel aan het meer en daarna in de hostelbar.

IMG_20171222_214708511_HDR

Echt laat kon ik het echter niet maken, want ‘ s ochtends vroeg ging ik canyonen in de Gibbston valley! Bij canyoning daal je af in de kloof van een berg en volg je de rivier. Je zwemt, glijdt van watervallen, klimt over rotsen en abseilt vervolgens nog verder naar beneden. Het is dus zeker een avontuurlijke sport en Nieuw-Zeeland is absoluut een goede plek om het te doen. Ik was super excited en vond het echt heel leuk om te doen, vooral het glijden van rotsen en abseilen. Het is niet alleen tof vanwege de uitdaging, maar ook omdat het je op mooie plekken brengt waar normaal niemand kan komen.

IMG_20171223_124223093

Helaas vloog de tijd om en voor ik het wist stond ik alweer in hartje Queenstown. Daar heb ik nog even het stadje bekeken en wat inkopen gedaan. Ik wilde graag ook de wereldberoemde Ferg Burger proberen. Vanuit onze hostelkamer konden we de rij in de gaten houden en die is echt lang! Reken er op dat je er zomaar een uur staat, en rond etenstijd kan dat nog langer oplopen. Ferg heeft echter ook een bakkerij met zoetigheden, maar ook hartige pies. Die heb ik dus maar geprobeerd en man, it’s gooood!

IMG_20171223_191003043.jpg

De volgende ochtend stond in het teken van afscheid nemen. Het is bijzonder hoe je mensen uit de hele wereld (Zweden, Canada, Singapore, Noorwegen, Schotland) kunt ontmoeten, maar dat je binnen een paar dagen ook merkt dat je veel meer overeenkomsten hebt dan verschillen. Het afscheid nemen was iets minder erg omdat ik gelukkig het vooruitzicht had om kerst door te brengen met mijn overseas friend André! We kennen elkaar van onze studentenvereniging in Groningen en André woont sinds drie jaar in Nieuw-Zeeland, vlakbij Christchurch. Zover was het echter nog niet, eerst gingen we via de zuidelijke Alpen naar Mount Cook (en omliggende bergen en gletsjers). Het is de hoogste berg van het land en heet ook wel Aoraki. De Maori’s geloven dat de berg is ontstaan uit de jongen Aoraki, die omvloog met zijn kano en vervolgens bevroor. In de berg zie je zijn gezicht, kun je hem vinden?

IMG_20171224_184252

IMG_20171224_160319882

En toen was het alweer kerst! Goed om te weten is dat ze hier slechts één kerstdag hebben, de 26e is het Boxing Day. Onze buschauffeur Shorty had een kerstbrunch georganiseerd bij Lake Tekapo, met lekkere Deense broodjes, croissants, mince pies (speciale Engelse kersttaartjes met een soort rozijnenvulling) en natuurlijk bubbels! Zo stond de dag zeker in het teken van kerstmis en dat is leuk als je ver van huis bent. Tekapo is trouwens een van de plekken op aarde waar je ’s nachts het beste sterren kunt kijken. Het is er erg donker en ook bijvoorbeeld de straatverlichting is gedimd. Bij Lake Tekapo staat een klein en beroemd kerkje, church of the good shepherd. Ter info: voor 10.000 dollar kun je er trouwen ;).

IMG_20171225_095003886_HDR

Na de brunch reden we richting Christchurch. Onderweg stapte ik in Rolleston van de bus, om kerst te vieren met André en zijn familie en vrienden! Hoewel het gek is om met de feestdagen te reizen, was ik blij dat ik erg gastvrij en met allemaal lekkernijen werd ontvangen. Ik had niet heel erg een kerstgevoel, mede door het warme weer, maar het was een heel relaxt samenzijn.

Bij André had ik eindelijk wat tijd om mijn spullen een plekje te geven, te wassen en lekker uit te slapen! Ik voelde me weer een echt mens in plaats van een backpacker. In het begin van de middag gingen we met zijn familie naar Christchurch. Misschien weten jullie nog dat er in 2011 een grote aardbeving is geweest, die veel schade heeft aangericht en 185 mensen het leven heeft gekost. Hoewel de aardbeving dus alweer zeven jaar geleden is geweest, zie je nog veel bouwplaatsen en gestutte historische gebouwen om je heen. In combinatie met lege plekken en nieuwe shopping malls doet de sfeer in de stad vreemd aan. Vanwege de vakantie was het ook erg rustig, terwijl ik juist veel levendigheid verwachtte.

IMG_20171226_152656381

IMG_20171226_152741693

IMG_20171226_155029150_HDR

Niettemin merk je ook dat de mensen weer hoop hebben voor de toekomst. Nieuwbouw biedt ook nieuwe kansen. In de openbare ruimte zie je veel kunst en graffiti. Er bestaat dus zeker ook nog humor. Er is ook een bepaalde innovativiteit. Toen veel winkels moesten sluiten door aardbevingsschade, is er een container mall ontstaan waar winkeltjes zich vestigden. In plaats van de beroemde Christ Church Cathedral is er een cardboard cathedral gebouwd van karton. Daar vlakbij staan overigens 185 witgeschilderde, lege stoelen, een kunstinstallatie ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving.

IMG_20171226_153457883

IMG_20171226_174723076

IMG_20171226_173810373_HDR

IMG_20171226_175334711

Tot nu toe is mij opgevallen dat alle grotere steden in Nieuw-Zeeland echt hun eigen karakter hebben. Niets lijkt op elkaar. Auckland is echt de grootste stad die er met een drukke winkelstraat, hoge gebouwen en veel beton ook uitziet als een wereldstad. Wellinton heeft een totaal ander karakter: het is veel persoonlijker en kent een grote cultuur van live-muziek. Hoewel Queenstown the adventure capital of the world is, heeft ze een schattige uitstraling. En Christchurch ademt een heel aparte sfeer door de gevolgen van de aardbeving.

De volgende dag ging André met zijn familie naar Mount Cook, maar aangezien ik daar net vandaan kwam had ik voor mezelf voor die dag een dolphin swim geboekt in Akaroa. Akaroa is gesticht door Franse kolonisten en heeft daardoor een Frans karakter. Het heeft een vulkanische oorsprong en ligt aan de zuidelijke Pacific. Het is ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Rolleston en aangezien de dolphin swim om 06:30u begon, moesten we erg vroeg opstaan. Na al het mooie weer was het vandaag juist een dag met kou en harde wind. Dat betekende ook dat de omstandigheden op zee pittig waren: koud en zeer hoge golven. Sommigen zeiden de trip af, maar ik besloot toch te gaan. De dolfijnen laten zich immers ook niet tegenhouden door een drup regen!

IMG_20171227_100243030_HDR

IMG_20171227_125809483_HDR

Na een klein stukje varen, kwamen we algauw aan in de baai waar de zeldzame Hector dolfijnen leven. En opeens doken er een paar op uit het water! Dat was ook het moment waarop wij een duik mochten nemen. Hoe bijzonder is het als er opeens zulke mooie dieren naast je zwemmen! Ze zijn echter wel wild en komen niet in hele grote getale. De bedoeling was ook niet om ze aan te raken of naar ze toe te zwemmen: ze komen op hun eigen verzoek naar jou toe. Het was een hele bijzondere ervaring om zo dichtbij de natuur te staan en sowieso om in de zuidelijke grote oceaan te zwemmen in ruige omstandigheden! Na twee keer een duik te hebben genomen, kreeg ik het echter verschrikkelijk koud en heb ik de rest van de tocht op de boot zitten kleumen. Niettemin een ervaring om nooit te vergeten.

IMG_20171227_073213064

André en ik vliegen zaterdagavond naar Sydney en tot die tijd zijn we lekker aan het chillen, aan het genieten van de omgeving en zoeken we naar een goede plek om oudejaarsdag door te brengen en ’s nachts te feesten! Ik heb zeker zin om naar een nieuw land te gaan, want hoewel Australië en Nieuw-Zeeland vaak in een adem worden genoemd, zijn het wel degelijk verschillende landen met een ander karakter en andere bijzonderheden.

Terugkijken op de afgelopen weken in Nieuw-Zeeland heb ik me regelmatig afgevraagd waarom ik eigenlijk in Nederland woon… Nieuw-Zeeland is prachtig en heeft zoveel te bieden: de zee, de bergen, de bossen, de meren, de verhalen, gletsjers, vulkanen, avontuur of rust. Natuurlijk, all that glitters ain’t gold. Daadwerkelijk ergens wonen is anders dan het land ervaren door de ogen van een reiziger. Eén ding weet ik in elk geval wel: ik kom zeker nog eens terug om in een campervan het land door te crossen langs nieuwe plekken, maar ook om op m’n eigen tempo nog eens langs de mooiste plekken te gaan die ik al eens heb bezocht. Maar voor nu: Aussie, here we come!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s