Meer spelen door te sporten!

Blikspuit, Chinese muur, apenkooi, trefbal, spijkerpoepen, krantenmep, een potje pesten, flesjesvoetbal: het zijn spelletjes die we vroeger allemaal hebben gespeeld. Spelen is leuk en daagt je uit. Vreemd genoeg spelen we een stuk minder naarmate we ouder worden. Maar het gevoel van spelen kan je terugvinden in sport. En dat maakt het zo leuk! Wat bedoel ik hiermee en waarom is spelen zo belangrijk?

Wikipedia omschrijft spelen als een activiteit, buiten de gewone dagelijkse bezigheden, waaraan een of meerdere mensen – of bij uitbreiding andere diersoorten – deelnemen als vermaak en/of om een of meerdere vaardigheden of talenten ten volle te benutten of te vergroten. In spelen beleef je dus plezier en je kunt ervan leren.

Wat brengt dat spelen ons verder dan?
Spelen is echter meer dan leuk en leerzaam. Stuart Brown, een Amerikaanse psychiater en speelexpert, legt het uit in een TED-talk. Spelen komt voort uit nieuwsgierigheid en ontdekking. In een veilige omgeving verkennen we en oefenen we met vaardigheden die we later nodig hebben. Zo bereidt spelen ons voor op de rest van ons leven.

Onderzoek toont aan dat spelen essentieel is voor de vorming en de groei van ons brein. Het verbetert niet alleen de motoriek, maar stimuleert ook de zenuwgroei in hersengebieden die je helpen omgaan met emoties en die belangrijk zijn bij het nemen van beslissingen. Dat helpt je een kei te worden in het oplossen van problemen.

Stoeien, duiken en vliegen maakt ons brein flexibel en vergroot het aanpassingsvermogen. Je stelt je open voor veranderingen en traint voor het onverwachte. Het prikkelen van al die vaardigheden, maakt spelen zelfs van levensbelang! Luister maar naar de TED-talk van Stuart Brown:

Sporten en spelen?
Dus: spelen is belangrijk voor lichaam en geest. Maar als we volwassen worden, verliezen we vaak onze speelsheid. Hoe krijg je het weer terug? Dat kan met body play, oftewel: beweeg! Spring op en neer en wiebel heen en weer. Brown benadrukt ook vooral dat je het zonder doel moet doen. Wees gewoon lekker bezig en geniet van de state of play.

Spelen is vooral lekker wanneer je je een poos lang hebt geconcentreerd of serieus werk hebt gedaan. Ga zelf maar na hoe fijn het is om na een tentamen wat leuks te gaan doen met je medestudenten. Of om een rondje te rennen na een pittige dag op kantoor. Sporten is dan in feite een manier om te spelen!

Welke sport jou een gevoel van spelen geeft, is persoonlijk. De één vindt het in het tillen van gewichten of het slaan tegen een bal met een racket. De ander vindt het in het eindeloos fietsen van rondjes of het klauteren aan grepen in een klimhal. Voor mij werkt hardlopen. De zon in je gezicht, de wind langs je huid, ademhalen, je lichaam voelen, ontspannen en gewoon rennen.

Spelen

Meer lezen over spelen? Check het boek Play. How it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul van Stuart Brown.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spel
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/lekker-spelen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s