Komt een hardloper in het krachthonk…

Hardlopers moeten krachttraining doen. Daarvan word je sterk en gespierd en zo kun je beter presteren met hardlopen. Tenminste als ik de websites over hardlopen en gezondheid moet geloven. Ik sputterde altijd een beetje tegen. Maar je moet alles een keer proberen in het leven, toch?

Daar ga ik dan. Een avond powerliften met mijn vriendinnetje Mirte, dat sinds vorig jaar verkocht is aan het tillen van gewichten. Ik ben eens wezen kijken bij een wedstrijd en eerlijk gezegd was ik nogal geshockt. De zaal rook muffig en het was halfdonker. De spanning was om te snijden en het was er muisstil, op de oerkreten van de lifters na.

Hoe anders is dat bij een hardloopwedstrijd, waar iedereen in de frisse lucht in het startvak relaxed met elkaar staat te kletsen en een beetje rondhupst. Ik merk dan ook dat ik gewoon zenuwachtig ben voor vanavond! Tegen Mirte zeg ik wel tien keer dat ze me op sleeptouw moet nemen. Gelukkig is dat haar wel toevertrouwd, want ze staat een keer of vier per week in de gym.

We gaan via de zijingang naar binnen en staan zo gelijk in de zaal. TL-lampen komen op me af en er klinkt opzwepende hardrock uit de boxen. Er zijn een paar jongens en meiden aan het trainen, maar het is nog niet erg druk. We lopen naar Robin toe, de coach van de avond die me kan helpen bij de oefeningen. Er staan ons drie te wachten: de squat, de deadlift en de benchpress. In die volgorde gaan we ze ook doen.

Twintig pakken melk
Mirte maakt geroutineerd de bar (halterstang) klaar om te gaan squatten. Voor zichzelf hangt ze er een aantal blauwe en gele schijven aan. Voor mij is het empty bar: eerst oefenen op techniek. Ik vind het prima, want het ding weegt van zichzelf al twintig kilo. Ik weet niet hoe vaak jullie bijvoorbeeld een rugzak met twintig pakken melk meesjouwen, maar ik vind dit al best zwaar?

Ik mag onder de bar gaan staan en Mirte geeft me aanwijzingen: “Leg de stang in je nek. Dat kun je hoog doen – high bar –  of laag – low bar – , net wat je prettig vindt. Nu mag je twee stapjes achteruit zetten.” Ik til de halter uit het rek en daar ga ik. “Zakken maar!” Ik heb wel eerder gesquat en aan beenspieren ontbreekt het me niet. Ik squat lekker diep en het gaat me best goed af.

Squad
Squat

Robin is onder de indruk van mijn small people’s mobility en noemt me een talentje. Wel mag ik de oefening wat sneller uitvoeren. Vanuit pilates ben ik gewend langzaam en geconcentreerd te trainen, maar bij powerliften mag de vaart erin. We hangen vijf kilo aan de stang en ik doe nog een paar setjes. Dan begin ik te klagen over pijn in de nekwervel waarop de stang drukt. Mirte zegt dat ik dan maar een pussy pad in m’n nek moet leggen. Nou ja zeg.

Rode kop
Op naar de deadlift, die ziet er altijd het meest bruut uit. In de beginpositie zijn je knieën een beetje gebogen. Je armen houd je gestrekt en je spant je core aan. Met een rechte rug en je billen zo ver mogelijk naar achteren, rol je dan de stang langs je benen naar boven. Eenmaal daar kom je helemaal rechtop, borst vooruit. Na een paar keer oefenen, lukt het me vrij goed. Ik krijg wel een rode kop, want je zet best een hoop kracht opeens.

Deadlift
Deadlift

Daar zit ook echt een verschil met hardlopen. Met cardio lever je een langdurige inspanning op een constant niveau. Je verdeelt je energie over langere tijd (tenzij je aan het intervallen bent). Powerliften is meer explosief: je levert voor korte tijd een grote inspanning en tussen de setjes door, als je de oefening bijvoorbeeld vijf keer hebt herhaald, neem je rust.

Benchen
De laatste oefening bij powerliften is de benchpress, ofwel bankdrukken! Waar ik bij het squatten en deadliften nog gebruik kon maken van mijn hardloopbenen, worden mijn armpjes nu op de proef gesteld. Hoe gaat dit in z’n werk?

Je gaat op je rug op het bankje liggen, met je voeten aan weerszijden op de grond. Boven je hoofd ligt de bar in het rek. Die pak je eruit en recht boven je schouders laat je hem zakken tot je borst. Daarna duw je de stang weer omhoog en dit herhaal je een aantal keer. Het gaat een beetje wiebelig bij mij. Ik krijg de bar niet helemaal in balans en houd hem wat te ver naar voren, in plaats van recht boven me.

Het lukt een keer of drie om de oefening toch aardig uit te voeren. Daarna druip ik af. Ik heb slappe armen en een zere pols, omdat ik die iets teveel buig. Note to self: vaker planken of opdrukken! Of misschien in beide handen een literfles Cola tijdens een duurloop?

Het eindoordeel
Het leek me helemaal niks, het zweethol. Toch heb ik me vanavond prima vermaakt met aardige en behulpzame mensen in de gym. En het ging best goed! Coach Robin vindt in elk geval dat ik volgende week terug moet komen. Ga ik dat dan ook doen?

Voorlopig denk ik niet. Qua tijdsinvestering ligt de prio nu bij hardlopen en dat vind ik ook het allerleukste om te doen! In de frisse buitenlucht, het gevoel van vrijheid en constant in beweging zijn. Daar haal ik de meeste fun en voldoening uit. Powerliften ervaar ik als een vrij statische sport. Het gaat om het uitvoeren van drie oefeningen en tussendoor gebeurt er niet zoveel.

Er zijn natuurlijk ook nog een heleboel andere manieren van krachttraining, waar je als hardloper baat bij kunt hebben. Denk aan oefeningen zonder bar, maar met (kleine) gewichten of op een apparaat in de sportschool. Of juist krachttraining met enkel je eigen lichaamsgewicht. Of een lesje bodypump, pilates of bootcamp.

Hardlopers, wat vinden jullie leuk en zou je aanraden?

 

2 gedachtes over “Komt een hardloper in het krachthonk…

  1. Sommige gemeentes hebben een parcours met oefeningen ergens in de buurt, Dan leg je dus een bepaald parcours af en elke 50 of 100 meter staat een oefening die je kunt doen. Leuke afwisseling voor als ik een keer geen zin hem om te gaan hardlopen 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s