What’s up met mijn training?!

Het is 3 september. Ik scroll door mijn digitale trainingsdagboek van augustus. Elf hardloopsessies, 11 uur en 46 minuten van training, 108,5 geregistreerde kilometers en 5500 verbruikte kilocalorieën. Lekker bezig! En nu dan?

Eerder schreef ik dat ik voor een marathon wilde gaan trainen. 42,195 kilometer hardlopen. Ik geef gewoon gelijk de stand van zaken: ik ben er klaar mee en heb me ingeschreven voor een race van de helft van de afstand. Op 15 oktober ren ik de halve marathon van Amsterdam!

Er zijn verschillende dingen die leuk zijn aan het trainen voor een marathon. Elke keer wanneer ik op pad ga, ervaar ik een gevoel van vrijheid. Zodra je de deur dichttrekt, laat je alle ballast achter je en ben je nog maar met één ding bezig. En elke keer dat je verder komt, sneller loopt en beter wordt, voel je je onoverwinnelijk. Op jezelf, de wereld en iedereen die thuis op de bank zit.

No offence. Ieder z’n ding. Ik snap dat trainen voor een marathon ook wel een beetje krankzinnig is. Het is namelijk ook niet altijd leuk. Ik werd als eerste geconfronteerd met een onstilbare HONGER. Ik begin de dag met een bak havermout met fruit. Normale mensen kunnen daar de hele ochtend op teren. Maar wanneer ik anderhalf uur later kantoor binnenwandel, graai ik alweer een banaan uit m’n tas.

Een collega kijkt op van haar computer, omdat ze een pindakaasgeur signaleert. Ik zit een bammetje te eten met het bruine smeersel. Kgg kgg, een zak wortels. Dan nog maar een boterham. Bakje Griekse yoghurt voor de gains. Notenreep. Appeltje. Ik kocht zelfs speciaal een nieuwe lunchtrommel om mijn voedselvoorraad in te kunnen vervoeren. Hij past net in m’n tas.

Mijn broodbakjes
De progressie van mijn broodbakje

Zo gaat het de hele dag door. En nu heb ik alleen nog maar de gezonde dingen opgesomd. Ik zal maar niet vertellen dat ik de kelder van mijn zus plunder, als ik bij haar kom logeren. Een koekje, een cakeje, een chippie… Sorry sis, het komt dus door dat verrekte hardlopen.

Al dat eten is misschien nog niet zo vervelend. Het betekent ook pannenkoeken stapelen! Minder leuk is dat marathontraining je agenda overneemt. En op een gegeven moment zelfs je mind. Een beetje trainen met de Franse slag is er niet meer bij. Je plant de rest van je leven er omheen.

’s Avonds als je thuiskomt uit je werk snel voor het eten een loopje doen. Intervallen op je vrije dag. Waarop je nog 100.000 andere dingen hebt gepland om te gaan doen. En dan die duurloop. Dat is veel meer dan die twee uur (of langer) waarop je onderweg bent. Reken gerust op anderhalf dagdeel inclusief voorbereiding en na afloop een tukkie in de stoel.

Als je dan toch nog een keer afsteekt naar de kroeg, moet je uitleggen waarom je bubbeltjeswater drinkt. En zorgen dat je niet bezwijkt onder sociale druk, maar netjes rond middernacht naar huis fietst. Want met een brak hoofd en een paar uurtjes slaap, is de kans groter dat je op zondagochtend om acht uur je wekker tegen de muur gooit, dan dat je vrolijk uit bed springt.

Zondagochtend 8 uur. Goedemorgen!
Zondagochtend 8 uur. Goedemorgen!

Goed voorbereid een marathon lopen, vraagt 100% commitment. En eigenlijk niet meer zoveel tijd voor andere hobby’s en plannen. De druk nam toe. Ik begon te piekeren over eten, pijntjes, voldoende slaap, m’n schema. Ging het wel lukken met al mijn loopjes, terwijl ik ’s avonds met een vriendinnetje had afgesproken, naar een verjaardag moest, familiebezoekjes gepland stonden, oefenen voor gitaarles, een weekendje festival, gewoon even chill de krant wilde lezen…

Tuurlijk is rennen te gek! Maar er zijn ook nog zoveel andere leuke en belangrijke dingen om te doen. Toen ik me dat realiseerde, vroeg ik me af waarom ik eigenlijk niet ‘gewoon’ een halve marathon ging lopen. De afstand heb ik al in de benen en ik kan proberen mijn tijd te verbeteren. Maar bovenal: focus houden op het plezier in rennen. Het is prima om een pas om te plaats te maken en erop te vertrouwen dat dingen wel komen wanneer het zover is.

Hoe zit het met jouw balans tussen werk/studeren, sporten en al je andere bezigheden? Ben je er blij mee of vind je het lastig om keuzes te maken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s