Movements: buitenspelen voor grote mensen!

Wanneer sprong jij voor het laatst als een kikker over een slootje of maakte je een koprol in het gras? Dat zal wel meer dan een decennium geleden zijn… Ik deed het vorige week nog, bij een lesje movements! Wat is dat dan?

Movements omschrijf ik meestal als buitenspelen voor grote mensen. Je voert op een speelse manier allerlei bewegingen en oefeningen uit, waarmee je je mobiliteit, flexibiliteit, reactievermogen en coördinatie traint. Daarbij gebruik je je lichaam zo vrij mogelijk. Het gaat erom je vermogen om te bewegen te vergroten.

Movements kun je zien als het fundament van bewegen. Het staat aan de basis van elke sport die je maar wilt gaan doen.  Het is dus heel goed om hiermee aan de slag te gaan. Daarom stap ik (bijna) elke woensdagavond vol enthousiasme op m’n fietsje om even lekker te gaan moven!

Een lesje movements
Als ik aankom zit Marco, onze ‘instructor’, buiten op een bankje de scherpe randen van een aantal bamboestokken af te tapen. “Daarmee gaan we vanavond spelen”, vertelt ‘ie. Met een klein groepje lopen we naar een grasveldje in de buurt. Schoenen uit, want moven doe je het lekkerst op blote voetjes.

We beginnen met een beweging om de polsen een beetje los te krijgen. Terwijl we op voeten en handen zitten, bewegen we langzaam naar voor en achter om druk op de polsen uit te oefenen. Dan voeren we nog een aantal oefeningen uit, zoals een omgekeerde plank.

Movements omgekeerde plank
Omgekeerd plankje

De rotatie van schouders en de rug zijn het aandachtspunt voor de volgende oefening, die we in tweetallen uitvoeren. Samen klemmen we een bamboestok tussen onze handpalmen en draaien we daar omheen. Eerst om de beurt en daarna tegelijk. En dan maar zien dat die stok niet valt.  Het gaat Stephen en mij best goed af: maar één keertje valt de stok als we allebei tegelijkertijd een andere kant op willen draaien.

Sticks
Sticks

Dan een mooie test voor het reactievermogen. We laten onze stok om beurten in een andere richting op de grond vallen, terwijl de ander die zo laag mogelijk bij de grond probeert te vangen. Steeds wissel je af met je linker- en rechterhand. De één is doorgaans nou eenmaal beter ontwikkeld dan de ander. We proberen elkaar met schijnbewegingen te slim af te zijn en gooien het tempo lekker omhoog.

Dan volgt er een leuke balansoefening, die een beetje focus vereist. Terwijl we op onze rug liggen, balanceren we de stok op onze voeten. Gestrekte benen, gebogen knieën, van hoog naar laag. De fun is om uiteindelijk zover te komen, dat je van je rug naar je buik kunt rollen en andersom met de stok die op je voeten blijft liggen. Shit be crazy! Opperste concentratie. En een boel mislukte pogingen. Maar geen uitgestoken ogen.

movements-balansoefening-sticks.png
Balansoefening met sticks

Tijd voor een paar animal movements! Marco doet de drie basics voor: de bear walk, de monkey en de frogger. Al springend en klauterend verplaatsen we ons over het veldje. De ene keer probeer je een zo groot mogelijke pas te zetten, terwijl je de andere keer zo klein en langzaam mogelijk beweegt.

Animal moves
Animal moves

Na twee minuten voluit aapjes, beren en kikkers te hebben gespeeld, moeten we even uitpuffen. We sluiten het speelkwartier (ok, uur) af met een aantal stretches. En dan zijn we KO.

Lekker chillen
Knock-out

Wat is er zo tof aan movements?
Als je hardloopt, wil je altijd meer, sneller en verder. Je stelt jezelf doelen, maakt schema’s, rent wedstrijden. Moven is voor mij in die zin niet zo einddoel gericht. Het gaat er ook niet om dat je de oefening zo perfect mogelijk doet. Lekker ongedwongen bewegen spreekt mij aan: experimenteren met je lichaam, kijken waar je komt en wat je kunt. Spelenderwijs merk je dat je vooruit gaat en bepaalde moves steeds iets beter kunt doen.

We oefenen ook veel met handstands, spelen in de ringen, koprollen, radslagen en dat soort trucjes. Als je geen kind meer bent, doe je dat opeens niet meer. Een groot deel van de dag breng je zittend door.  Je wordt stijf en kunt niet meer koprollen of bent bang om in een boom te klimmen. Terwijl er in alle mensen toch een aapje schuilt?! Aan de slag, want: if you don’t use it, you will lose it!

Moven is dus gewoon gaaf om in alle vrijheid plezier te hebben in bewegen, te experimenten met wat je kunt met je lichaam, om old skool moves te doen en nieuwe skills te leren!

Dit is de website van Marco als je wat meer wilt weten. Je kunt altijd op woensdagavond langskomen om een lesje mee te moven! Dus, wie hangt er binnenkort met mij aan het klimrek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s